Cryptocurrency opslaan op een USB stick

  • Kwaliteit
  • januari 22, 2018
  • Comments Off

De cryptomunten hebben het afgelopen jaar een enorme toevlucht genomen. Sinds de doorbraak van de bitcoin lijkt er een goudkoorts te zijn ontstaan op de digitale valuta flink om zich heen geslagen. Ook de aantal varianten in de coins grijpen zijn bijna niet meer te te tellen: Litecoin, Ripple, Reddcoin of Litebit en ga zo maar door. Er is voor ieder wat wils.

Maar als je cryptomunten aanschaft waar laat je ze dan. En hoe bewaar je ze veilig?

Daar gaan we in dit artikel verder op in.

Geen coins zonder wallet

Om bitcoins of andere munten te kunnen aanschaffen of verhandelen heb je een wallet nodig, Er zijn verschillende manieren om een wallet aan te schaffen. Je kan bijvoorbeeld bitcoin software installeren waarbij ook direct een wallet aanmaakt. Anderzijds kan je ook een wallet openen via een online dienst, hardware wallet of zelfs via een paper wallet. Deze laatste methode is  een offline manier om bitcoins fysiek op te slaan. Wanneer je een wallet bezit kan je daar cryptocurrency opslaan en vervolgens eventueel verhandelen.

Je hebt twee soorten wallets die je aan kan maken. Namelijk de hot en de cold wallet, ofwel de warme of koude portemonnee waarmee men doelt op de plaats waar de wallet is opgeslagen.

Hot wallet vs Cold wallet

Een hot wallet is een beurs die online is opgeslagen en alleen via een internetverbinding te bereiken is. Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je overal bij je wallet kan. Maar dit houd ook in dat derden ook makkelijker toegang zouden kunnen krijgen tot je cryptomunten. En dat je misschien in de verleiding komt om je digitale geld aan te spreken via een onveilige wifi verbinding.

Cold wallets zoals de offline bewaarmethodes ook wel worden genoemd willen nu juist even onder de aandacht brengen. Deze is namelijk een stuk minder gevoelig voor hack aanvallen (maar daarentegen wel weer veel gevolgen voor diefstal of verlies) . Mits met de laatste hindernis rekening gehouden wordt (back-up!) heeft deze methode wel onze voorkeur. Omdat dit zeker voor de grote coin bedragen nog steeds de meest veilige methode lijkt voor opslag van de munt. Er zijn twee vormen van cold storage, die bespreken we hieronder.

Methode 1: Paper Wallet

De paper wallet is een manier om je Bitcoins offline op te slaan als een fysiek document;. Je laat de private key en de public key op een blaadje afdrukken waardoor het niet meer online staat. Het is een uitstekende manier om jezelf te beschermen tegen hackers, faillissementen van exchanges en computer crashes. Zoals eerder al vermeld is er wel het risico op verlies of diefstal van het document in de offline wereld. Daarnaast is papier fragiel en de kwaliteit van het papier en de inkt kan vervagen door de jaren heen. Het is daarom heel belangrijk om het te beschermen tegen invloeden van buitenaf.Om dit te doen kan je een van de volgende maatregelen nemen.

  1. Bewaar de paper wallet in een plastic hoes zodat je document is bestand tegen water en andere vloeistoffen
  2. Stop het document in een brandbestendige kluis
  3. Maak een kopie als back-up

Methode 2: Hardware wallet of USB stick wallet

Een hardware wallet is een apparaatje dat enkel ontworpen is om bitcoins veilig mee op te slaan. Op deze manier kan je de bitcoins offline bewaren en worden ze niet blootgesteld aan virussen die verspreid worden via het internet. De bekendste hardware sticks die nu in omloop  zijn de Trezor en de Ledger Nano S.

Een regulier usb stick is ook te gebruiken als cold wallet. Met de stick moet je dan nog wel wat zaken uitvoeren om deze echt als wallet te kunnen gebruiken.

Op de usb stick dien je een wallet via software als Greenaddress, Mycelium, Breadwallet op te installeren. Scan eerst de stick op virussen voordat je de wallet echt gaat vullen met munten.

Tot slot nog wat veiligheidstips

  • Beveilig je USB stick met een tweestaps verificatie. Een dergelijke beveiliging is bijvoorbeeld aan te maken via de tool van Rohos Mini Drive
  • Maak een kopie van de stick op een tweede locatie zodat je altijd nog een back-up hebt.
  • Bewaar je herstelsleutel zorgvuldig
  • Houd alle software die je rondom je cryptovaluta gebruikt up-to-date

 

Previous «
Next »