• Homepage
  • >
  • Overig
  • >
  • Kijk bij het optimaliseren van processen niet alleen naar digitale opties 

Kijk bij het optimaliseren van processen niet alleen naar digitale opties 

  • Kwaliteit
  • november 20, 2023
  • Comments Off

Steeds meer organisaties zetten momenteel in op het optimaliseren van processen, zodanig dat zij de kosten drukken en hun manier van werken verduurzamen. Welke stappen heb jij al gezet op het gebied van procesoptimalisatie? Bij deze optimalisatieslag wordt vaak al snel gekeken naar de mogelijkheden die men heeft op het gebied van digitalisering en automatisering. Denk aan het automatiseren van een proces, om menselijk handelen overbodig te maken. Een machine werkt nauwkeuriger en kan ook na 17.00 uur door blijven werken; het komt de productiviteit van een organisatie ten goede. Kijk verder dan deze opties, door bijvoorbeeld ook de bestaande magazijn inrichting te heroverwegen. Een nieuwe inrichting maakt mogelijk dat men hier meer goederen op kan slaan of goederen sneller gevonden heeft. In dit artikel lees je er meer over. 

Overzichtelijk en veilige werkplek creëren voor medewerkers 

Het heroverwegen van de magazijn inrichting is een van de mogelijkheden die je hebt. Kijk ook naar de indeling van de werkplaats. Hoe veilig is deze ruimte momenteel? Welke factoren beïnvloeden de productiviteit van medewerkers op een negatieve manier? Denk hierbij aan een rommelige, chaotische werkbank of bijvoorbeeld het ontbreken van werkplaatskasten om gereedschappen en materialen aan het eind van de dag in op te kunnen bergen. Overzicht, rust en ruimte zijn cruciaal binnen een werkplaats. Het helpt de kans op bedrijfsongevallen aanzienlijk te verkleinen. 

Tip: ga ook eens langs bij andere bedrijven in de sector, om te kijken hoe zij hun werkplaats en magazijn hebben ingericht. Het biedt inspiratie voor de inrichting van je eigen pand en laat je mogelijk tot nieuwe inzichten komen. 

Andere indeling van kantoorpanden 

Niet alleen binnen werkplaatsen en magazijnen is het interessant om de bestaande indeling nog eens te heroverwegen. Datzelfde geldt voor traditionele kantoorpanden. Voorheen hadden medewerkers vaak per twee of drie een eigen kantoorruimte. Dat veranderde de afgelopen vijf tot tien jaar steeds meer naar kantoortuinen, waarbij men met flexplekken werkt. Aan het begin van de dag kies je een plek, passend bij het type werkzaamheden dat je die dag oppakt. 

Inmiddels is de wijze waarop kantoorpanden gebruikt worden verder veranderd; het is een sociale ontmoetingsplek geworden. Taken waarvoor je jezelf langere tijd moet kunnen concentreren worden vaker thuis uitgevoerd, daar men hier minder snel wordt afgeleid. Op kantoor komt men voor een brainstormsessie, een vergadering met het hele team, enzovoorts. Past de inrichting van jouw kantoor bij dit gebruik van de ruimte? 

Previous «
Next »