Jouw onderneming groeit, hoe kom je aan geschikt personeel?

  • Kwaliteit
  • november 23, 2023
  • Comments Off
geschikt personeel

In het huidige arbeidsklimaat is het lastiger dan ooit om nieuwe medewerkers aan te trekken. Toch is dat een vereiste als het goed gaat met je bedrijf en je graag zou willen opschalen. Welke zoektips en arbeidsvoorwaarden helpen je om geschikt personeel te vinden?

1. Zorg dat de arbeidsvoorwaarden verleidelijk zijn

Veel meer mensen dan vroeger vinden het belangrijk om een leuke baan te hebben die ze ook goed met hun privéleven kunnen combineren. Een hoog salaris of andere vormen van beloning (auto van de zaak, dertiende maand, laptop) is daaraan ondergeschikt. Zorg dus voor flexibele werkuren, gulle en gezellige bedrijfsborrels, veel vakantiedagen en een aangename werkomgeving. Als het werk gewoon leuk is heb je een veel grotere kans dat mensen voor jou in plaats van voor de concurrent kiezen. Nodig vooral sollicitanten vrijblijvend uit om een dagje langs te komen en de geweldige werksfeer zelf te ervaren!

2. Schakel een gespecialiseerde personeelswerver in

In de oververhitte arbeidsmarkt van het moment kan het vinden van geschikt personeel jouw pet gewoon te boven gaan. Als je een kleiner bedrijf zonder HRM hebt, besteed dan geld aan samenwerking met een goed uitzendbureau. Een executive search bureau is gespecialiseerd in het vinden van professionele medewerkers en kent alle manieren waarop deze mensen bereikt en overgehaald kunnen worden. Zelfs in branches met het grootste tekort aan personeel, zoals de techniek, de zorg en fmcg vacatures, weten deze bureaus kandidaten lekker te maken voor jouw baan.

3. Trek ZZP-ers aan en lijf ze in

Het leven als ZZP-er heeft zijn aantrekkelijke kanten: veel vrijheid, de trots van een eigen bedrijf opbouwen en draaiend houden, en financiële voordelen. Tegelijk hebben ZZP-ers vaak weinig zekerheid dat ze over een maand of een jaar nog aan de slag zijn, missen ze het werken met een team en bouwen ze geen pensioen op. Dit zijn een paar punten waarop een groter bedrijf beter presteert. Het loont om voor individuele projecten een samenwerking aan te gaan met ervaren ZZP-ers in dezelfde branche. Bevalt dat, zorg dan voor een hechter contact en probeer je beoogde nieuwe medewerker met zoete beloftes je bedrijf binnen te hengelen.

4. Investeer in de persoonlijke groei van je personeel

Een baan is voor veel werkenden al lang niet meer iets dat alleen maar geld oplevert. Mensen zien hun werk als een reis, een actief traject waarop ze steeds nieuwe ervaringen opdoen en persoonlijke doelen halen. Kortom: de werknemer van nu wil zich ontwikkelen. De werknemer die deze intrinsieke behoefte stimuleert, is spekkoper. Doe dit door het aanbieden van trainingen, het faciliteren van doorgroei binnen de organisatie en het in het verschiet stellen van (niet-financiële) beloningen. Kortom: laat zien dat je de groei van je medewerkers als mens waardeert. Hun trouw en enthousiaste inzet is jouw beloning.

Previous «
Next »