3 effectieve manieren om als zzp-er je netwerk uit te breiden

  • Rogier
  • juli 9, 2019
  • Comments Off

Als ZZP’er ben je in de meeste gevallen op jezelf aangewezen, toch is het noodzakelijk om goed te kunnen samenwerken. Dat is vooral van belang als je grote opdrachten probeert binnen te halen. Op dergelijke momenten is je netwerk van collega ZZP’ers van groot belang. Je vergroot op die manier je kansen op die ene mooie opdracht, bovendien kan het voor een opdrachtgever interessant zijn om jou te benaderen als hij of zij weet dat je de beschikking hebt over een kwalitatief goed netwerk. Kortom, wil je als ZZP’er echt werken aan je eigen succes, dan kun je niet zonder een goed netwerk.

Als ZZP’er aan werk komen via je netwerk

Als ZZP’er aan werk komen gaat een stuk makkelijker via een uitgebreid netwerk. Je kunt dan sneller freelance opdrachten vinden, bovendien vergroot je jouw eigen slagvaardigheid. Om succesvol je bestaande netwerk uit te breiden zijn er tal van mogelijkheden. Zo kun je kiezen voor een workshop netwerken startende ondernemers, maar je kunt ook via andere kanalen nieuwe contacten leggen.

Netwerken startende ondernemers

Regionale bijeenkomsten zijn ideaal om te netwerken als ZZP’er. In feite snijdt het mes aan twee kanten. Je bent actief bezig om je eigen netwerk uit te breiden, maar daarnaast laat je zien wie je bent en wat je doet. Het is vaak de ideale gelegenheid om je onderneming te presenteren en op die manier freelance opdrachten vinden.

Social media

Netwerken via sociale media is voor veel freelancers een ZZP’ers ideaal. Een platform als Facebook stelt je in staat om een zakelijke pagina aan te maken zodat je heel eenvoudig je persoonlijke contacten gescheiden kunt houden van het zakelijke deel. Wees je er wel van bewust dat je gewone vrienden niet altijd zitten te wachten om spam van je onderneming, wees dus erg selectief met het uitnodigen van je Facebook vrienden om je pagina te ‘liken’. Ook websites als Twitter en LinkedIn zijn bijzonder geschikt om te gebruiken bij je netwerkactiviteiten. Met name LinkedIn is onmisbaar en is juist opgezet voor ondernemers. Als je ervoor zorgt dat je een volledig ingevuld profiel op LinkedIn hebt, is de kans groot dat je juist via dat kanaal je netwerk actief kunt uitbouwen.

Bezoek evenementen en vakdagen

Ondernemen is verantwoordelijkheid dragen. Je zult als ZZP’er veel zelf moeten doen, dus ook het opbouwen van je netwerk. Door het bezoeken van evenementen en vakdagen leer je niet alleen veel over je eigen vakgebied, het is ook een uitstekende gelegenheid om te netwerken als ZZP’er. Zo kun je op een leuke manier interessante vakgenoten leren kennen en kom je in contact met potentiële opdrachtgevers.

Previous «
Next »