Tips voor een ideale werk-privé balans

  • Rogier
  • mei 24, 2019
  • Comments Off
werk en privé combineren

Een gezonde balans tussen werk en privé is cruciaal voor iedereen. De tijd nemen om even niet met werk bezig te zijn en de tijd om je ongestoord volledig op het werk te kunnen richten zonder privé afleidingen. Het klinkt op papier een stuk eenvoudiger dan dat het in de praktijk soms is. Wil jij een optimale werk-privé balans? Lees dan gauw verder. Wij hebben de beste manieren om werk en privé gescheiden te houden en te combineren op een rijtje gezet.

Planning

Planning is van groot belang om jouw werkzaken op een rijtje te zetten en voldoende tijd over te houden voor privézaken. Schieten de privézaken er vaak bij in? Zorg er dan voor dat je minstens één avond per week vrij plant voor privézaken. Zo houd je werk en privé gescheiden en haal je het beste uit al jouw tijd.

Wanneer je jouw privézaken plant, weet je exact waar je aan toe bent en komt er niet gauw iets tussen. Maak een realistische planning waardoor je een optimale werk-privé balans kunt realiseren. 

Loskoppelen

Het is gezond om jouw functie als werknemer en functie als bijvoorbeeld vriend of partner kunt loskoppelen. Zo kun je het beste uit jouw werkrelaties als privérelaties halen. Je kunt werk en privé combineren door jouw functie in beide relaties los te koppelen. Je bent privé niet de werkgever of collega en op het werk niet de beste maat of partner. 

werk en privé combineren

Aparte werkplek

Werk-privé gescheiden houden is lastig wanneer je thuis werkt. Je leeft dan als het ware op het kantoor. Het is op deze manier eenvoudig om huishoudelijke taken tijdens werkuren te verrichten en toch nog even langer te blijven kletsen. Werk jij thuis? Dan kun je werk en privé gescheiden combineren door een eigen werkplek in huis te hebben. Dit kan een aparte kamer zijn waar je alleen komt wanneer je werkt. Zo heb je echte afscheiding van werk en privé. 

Professionaliteit en vriendschap

Werk je samen met vrienden? Dan kan het moeilijk zijn om een gezonde werk-privé balans te onderhouden. Toch is het belangrijk om professionaliteit als prioriteit en uitgangspunt te houden. Na het werk is er genoeg tijd voor een biertje en gezelligheid, maar tijdens werkuren zijn jouw vrienden ook gewoon collega’s. Je kunt werk en privé gescheiden combineren met vrienden. Plan buiten werktijden genoeg leuke uitjes als vrienden en ga op het werk met elkaar om als collega’s.

Werk en privé combineren of gescheiden houden? Professionaliteit verwacht dat je jouw vrienden op de werkvloer net zo behandelt als iedere andere collega of zakenpartner. Persoonlijke gevoelens kunnen professionaliteit in de weg staan. Je doet er daarom goed aan om een gezonde werk-privé balans te realiseren. Zorg dat je beide er hetzelfde instaat. Investeer in jouw privé relaties na de werkuren en behandel elkaar tijdens werkuren als peers. 

Previous «
Next »