Belangrijke verzekeringen voor de ZZP’er

  • Rogier
  • oktober 23, 2018
  • Comments Off

Als zelfstandig ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van jouw zzp’er verzekeringen. Je kunt ervoor kiezen om sommige dingen wel en andere niet te verzekeren. Verzekeringspremies kosten geld, maar geven ook de zekerheid dat je voor eventuele onverwachte hoge kosten niet zelf hoeft op te draaien. Daar ben je dan tenslotte voor verzekerd. Welke belangrijke verzekeringen voor de ZZP’er zijn er? En welke andere zzp’er verzekeringen zijn er mogelijk?

Zorgverzekering

Iedere Nederlander, dus ook jij als ZZP’er, is verplicht een basisverzekering af te sluiten. Je mag zelf kiezen bij welke verzekeraar je dit doet. Een aanvullende verzekering voor tandartskosten, fysiotherapie of eventuele andere zorg is niet verplicht.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Onder belangrijke verzekeringen voor de ZZP’er valt ook de arbeidsongeschiktheidsverzekering. Als ZZP’er betaal je geen premie voor de wettelijke arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze is alleen voor werknemers in loondienst. Als je dus ziek wordt of arbeidsongeschikt raakt, heb je geen inkomen meer. Het is verstandig je hier zelf voor te verzekeren. Jouw premie hangt onder andere af van jouw leeftijd, het bedrag dat je wilt verzekeren en hoeveel risico je zelf wilt dragen. Een goedkope arbeidsongeschiktheidsverzekering keert alleen uit bij ernstige aandoeningen zoals MS of een CVA. Duurdere verzekeringen beschermen je ook tegen inkomensverlies bij bijvoorbeeld een gebroken been. Bedenk van tevoren goed wat je wilt verzekeren en welke risico’s je zelf wilt en kunt dragen omtrent arbeidsongeschiktheid. Mocht je vanuit een loondienstverband starten als zelfstandig ondernemer, dan kun je je ook vrijwillig via het UWV verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

Rechtsbijstandverzekering

Bij het leveren van goederen of diensten kun je als zelfstandig ondernemer een conflict krijgen met jouw cliënt. Ze kunnen weigeren jou te betalen of je aansprakelijk stellen voor schade. Hierbij kun je genoodzaakt zijn om er een advocaat bij te halen. Een van de belangrijke verzekeringen voor de startende ondernemer is de rechtsbijstandsverzekering betaal je maandelijks premie voor dit soort situaties. Via de verzekeringsmaatschappij krijg je dan juridische bijstand. De hoogte van de premie hangt onder andere af van jouw beroepsgroep. Daarnaast is het verstandig om zelf algemene voorwaarden op te stellen voor de levering van jouw producten.

Aansprakelijkheid en beroepsaansprakelijkheid

Stel dat je per ongeluk bij een klant een glas water omstoot over een nieuwe laptop. Voor dat soort ongelukken heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig. Een aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren is als zelfstandig ondernemer niet voldoende. Daarbij ben je namelijk niet beschermd tegen zakelijke ongelukken. Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering beschermt jou als ondernemer wanneer je iemand vermogensschade toebrengt. Bijvoorbeeld wanneer je als boekhouder een fout maakt of als advocaat een verkeerd advies geeft. De verzekering vergoedt dan aan de cliënt de geleden financiële schade. Ook bij dit soort situaties is het van belang om goede algemene voorwaarden op te stellen om jouw verantwoordelijkheid in deze situaties af te bakenen.

Inventaris

Een van de belangrijke verzekeringen voor de startende ondernemer is die voor jouw inventaris. Je computers, gereedschap en voorraden kun je verzekeren tegen diefstal of schade. Draagbare elektronische apparatuur is niet automatisch meeverzekerd, hiervoor moet je vaak een aparte verzekering afsluiten. Daarnaast kun je je verzekeren tegen eventueel omzetverlies bij schade of diefstal. Als je door bijvoorbeeld veel waterschade niet kunt werken en omzet misloopt, krijg je dit vanuit een bedrijfsstagnatieverzekering vergoedt.

Previous «
Next »