De voordelen van zakelijk rijden op een rijtje

  • Rogier
  • april 3, 2020
  • Comments Off
De voordelen van zakelijk rijden

Zakelijk rijden kan vele voordelen met zich meebrengen. Dit geldt zeker wanneer je als ZZP’er veel onderweg bent. In welk opzicht zouden voor jou dan niet dezelfde voordelen kunnen gelden als voor een eigenaar van een BV? Het is goed om de pluspunten die komen kijken bij het rijden van een auto op naam van jouw bedrijf eens op een rijtje te zetten. Daarmee heb je dan direct een goed inzicht in de redenen waarom je je voertuig misschien beter op de zaak kunt zetten in plaats van op je eigen naam.

Aftrek van de kosten

Het belangrijkste voordeel is zonder twijfel dat je er op het gebied van kosten het nodige mee kunt. Wanneer je veel kilometers als ondernemer maakt, dan is voor het zakelijk rijden direct al 19 cent per kilometer af te trekken bij de belastingdienst. Dit geldt zelfs wanneer je op naam van de zaak een auto hebt gehuurd om een zakelijke opdracht te kunnen volbrengen. Dit is alvast een belangrijk pluspunt voor ondernemers. Het is slim om het zakelijk rijden en het maken van privékilometers daarom goed van elkaar te scheiden. Zo heb jij voordeel hiervan.

Omgaan met de BTW

Tot op bepaalde hoogte kan je ook de BTW terugvragen wanneer je zakelijk gaat rijden met een auto. Dit geldt niet wanneer je een nieuwe auto koopt om zakelijk te gaan gebruiken. Wel is dit het geval voor rekeningen die je binnenkrijgt voor bijvoorbeeld onderhoud of een reparatie die nodig is. Doordat je de BTW kunt verrekenen kan je de belastingkosten voor de zaak dus ook een beetje verlagen. Door dit soort opties in de berekening mee te nemen kan je goed bepalen of het niet gewoon voordeliger is om voortaan zakelijk te gaan rijden. Zet dit dan in verhouding tot de kosten voor privékilometers.

Mogelijkheden om goedkoop te rijden

Zakelijk rijden geeft je opties om heel goedkoop aan een auto te komen. Dit kan je bijvoorbeeld doen door te leasen. Wanneer je de juiste auto leaset en deze op de juiste manier gebruikt, dan zal dit je wel heel weinig kosten. Zo moet je er dan wel alleen zakelijk mee rijden. Zo kan je de bijtelling voorkomen. Rijd je er toch privé mee? Neem dan de meest voordelige elektrische auto. Zo houd je de bijtelling zo laag als mogelijk. Op die manier haal je er dus gemakkelijk voordeel uit als zelfstandig ondernemer.

Previous «
Next »