Heb ik als zzp’er zakelijke energie nodig of niet?

  • Kwaliteit
  • september 7, 2018
  • Comments Off

Ondernemers hebben dagelijks te maken met keuzes. Keuzes over het kiezen van bepaalde marketing, het benaderen van klanten en het bepalen van prijzen. Dat is lang niet altijd even gemakkelijk. Zeker niet wanneer je een zzp’er bent en vanuit huis werkt. Veel dingen zijn dan namelijk net even iets anders, waardoor het de moeite loont om je eerst te verdiepen in de mogelijkheden. Zoals de opties die er zijn rond zakelijke energie.

Wat is zakelijke energie?

Zakelijke energiecontracten zijn op bepaalde vlakken anders dan particuliere contracten. Aangezien een bedrijf zakelijk energie gebruikt, kan de btw afgetrokken worden. Een zakelijke aansluiting is daarnaast vaak een veel grotere aansluiting (meestal 3×80 Ampère voor kleine zakelijke verbruikers). Dit betekent automatisch ook hogere kosten, ook voor het netbeheer. Wanneer je als ondernemer veel energie nodig hebt, dan is het logisch dat hier meer kosten aan verbonden zijn. Maar als zzp’er die vanuit huis werkt met een laptop is het minder aantrekkelijk om een groot energiecontract af te sluiten. Toch is het verstandig om de mogelijkheden eens naast elkaar te zetten, want vaak zijn er zakelijke contracten die toch bij je bedrijf kunnen passen.

Zakelijk energie afnemen of particulier?

Het is goed om te weten dat niet alle zakelijke energiecontracten beginnen bij een enorme afname aan stroom. Er zijn ook kleinere energiecontracten die inspelen op de behoeften van een zelfstandig ondernemer die zonder personeel vanuit huis werkt. Op die manier heb je als zzp´er de mogelijkheid om te vergelijken. Kies je een particulier contract, dan ben je in de meeste gevallen goedkoper uit wanneer je alleen kijkt naar de eigenlijke kosten. Een zakelijke aansluiting is meestal duurder, maar aangezien dit door het bedrijf betaald kan worden én de btw terugkomt, is het goed om de rekensom te maken. Zeker wanneer je zzp´er bent of een kleinere onderneming hebt: je wilt immers niet te veel betalen.

Goed vergelijken loont

Kleine ondernemingen en zzp´er doen er verstandig aan om goed te blijven kijken naar de vaste lasten omdat hier het meeste geld bespaard kan worden. Wanneer je over kunt stappen naar een zakelijk energiecontract en hiermee maandelijks geld kunt besparen, ziet de toekomst voor je bedrijf er immers nóg beter uit. En zoveel werk is het echt niet: binnen een paar minuten heb je alles al geregeld en kun je gewoon verder met werken.

Previous «
Next »