Het belang van netwerken voor startende ondernemers

  • Kwaliteit
  • maart 15, 2017
  • Comments Off

Een eigen onderneming starten kan soms best lastig zijn. Er moet veel geregeld worden en je komt soms voor moeilijke keuzes te staan. Er is een inschrijving bij de Kamer van Koophandel nodig en waarschijnlijk moet je nog veel meer andere zaken regelen. Denk hierbij aan het maken van een website of het openen van een zakelijke rekening. Ook het aanschaffen van een zakelijke telefoon en het vinden van een bedrijfspand zijn dingen die komen kijken bij het ondernemerschap. En wanneer je alles hebt geregeld om van start te gaan met jouw onderneming gaat het echte werk pas beginnen.

De start van jouw bedrijf

Weken, maanden of zelfs jaren heb je gewerkt om jouw onderneming op te starten. De website ziet er prachtig uit, de producten staan klaar en je bent opgelucht dat je nu eindelijk kunt beginnen om van jouw bedrijf een succes te maken. En dan komt de eerste dag dat jouw onderneming start: de website gaat online of de winkel wordt geopend. Maar opeens wordt jouw grootste angst werkelijkheid: er komt helemaal niemand.

het belang van netwerken

Het belang van netwerken

Natuurlijk hoeft het bovenstaande scenario niet altijd zo te gaan. Maar om te voorkomen dat je bij de start van jouw onderneming geen enkele klant hebt, is het belangrijk om te netwerken. Netwerken kan soms moeilijk zijn en het kan zijn dat je jezelf over bepaalde angsten heen moet zetten. Netwerken hoort immers bij het ondernemerschap. Zolang je niet netwerkt of reclame maakt, weet niemand dat jouw bedrijf bestaat. Hoe meer mensen je op de hoogte brengt van jouw onderneming, hoe meer kans van slagen het heeft. Daarnaast kom je door te netwerken andere ondernemers tegen, die net zo ruimdenkend zijn als jij. Vaak kun je veel baat hebben bij een samenwerking met andere ondernemers. Je kunt bijvoorbeeld met ze sparren om op nieuwe ideeën te komen. Andere ondernemers kunnen er ook voor zorgen dat je meer klanten krijgt en dat je daardoor weer nieuwe mensen leert kennen. Hoe meer mensen je spreekt, hoe groter jouw netwerk wordt. Waardoor je meer kansen krijgt om van jouw onderneming een succes te maken.

Zoals je hebt kunnen lezen is het van groot belang voor startende ondernemers om te netwerken. Zonder te netwerken wordt de kans op slagen van jouw onderneming een stuk kleiner. Door het gewoon te doen, zul je merken dat netwerken helemaal niet moeilijk is en juist erg leuk kan zijn!

Previous «
Next »