Als ondernemer ziet u vaak door de bomen het bos niet meer. U wil zich volledig concentreren op uw core business, maar u verzuipt in administratieve en juridische rompslomp. U wil de personeelsafhandeling graag uitbesteden, maar u twijfelt tussen payrolling of uitzenden? We zetten de belangrijkste gelijkenissen en verschillen, de voor- en nadelen voor u op een rijtje!
Veel gelijkenissen
In beide gevallen gaat het om drie partijen: de payroll-onderneming of het uitzendbureau als formele werkgever, de ondernemer als inlener en de werknemer. De arbeidsovereenkomst wordt afgesloten tussen het payroll-bedrijf of het uitzendkantoor en de werknemer, de tewerkstelling gebeurt bij de inlener.
In beide gevallen wordt het juridisch werkgeverschap overgedragen en hoeft u zich als ondernemer zelf niet met administratieve taken als loonafhandeling, belastings- en premieafdrachten of formaliteiten bij ziekte bezig te houden. Als de werknemer ziek wordt, betaalt het payroll-bureau of het uitzendkantoor verder uit.
Enkele belangrijke verschillen
Bij payrolling handelt u zelf de sollicitatie af en geeft u nadien aan een payroll-bureau de opdracht om de door u gekozen werknemer in dienst te nemen. Bij uitzenden gaat het uitzendbureau in uw plaats de geschikte persoon zoeken en stelt deze aan u voor. Wanneer u akkoord gaat met de voorgestelde kandidaat, kan hij of zij als uitzendkracht voor u beginnen werken.
De werknemer mag bij payrolling zonder uw toestemming niet elders geplaatst worden, terwijl bij uitzenden de werknemer niet verplicht is om exclusief voor uw onderneming beschikbaar te zijn.
Bij payrolling gaat het vaak om langere opdrachten dan bij uitzenden. Daarom gelden meestal de arbeidsvoorwaarden van uw onderneming, terwijl dat bij uitzenden vaak pas het geval is als de werknemer al langere tijd bij u tewerkgesteld is. Een werknemer die werkt via payroll valt meestal onder de cao voor uitzendkrachten (ABU), alhoewel er ook payroll-bureaus zijn die hun eigen cao hanteren.
Als u door omstandigheden, sluiting of faillissement geen werk meer heeft voor uw werknemer, regelt het payroll-bedrijf het ontslag en de ontslagvergoeding of zorgt ander werk voor uw werknemer. Bij uitzenden eindigt het dienstverband als er geen werk meer is bij u als ondernemer. Enkel wanneer de werknemer langer dan anderhalf jaar voor het uitzendbureau werkt, heeft hij recht op tijdelijke loondoorbetaling en vervangend werk.
Wat is voor u als ondernemer de beste optie?
Werken met een uitzendkantoor is duurder omdat de kosten voor het selecteren en aanwerven van personeel aan u worden doorgerekend. Dit resulteert in een hoger tarief, tot enkele euro’s per uur. Als ondernemer moet u afwegen wat voor u het meest interessant is. Of u steekt zelf tijd en energie in het afhandelen van sollicitaties en u kiest zelf de werknemer die u het meest geschikt vindt, óf u besteedt dit tijdrovende werk uit aan een uitzendbureau en u betaalt een hoger tarief.
Als u als ondernemer bedrijfsrisico’s zoals loondoorbetaling bij ziekte of ontslag wil uitsluiten of u streeft naar een maximale flexibiliteit in de arbeidsrelaties, kan het een goed idee zijn om het hele personeelsbestand over te dragen aan een payroll-bedrijf. Hou er wel rekening mee dat u als ondernemer uw personeel niet kan verplichten om deze overstap te maken. Enkel met het akkoord van de werknemer kan het dienstverband overgaan naar een payroll-bureau.
Kort samengevat!
Als u door omstandigheden onmiddellijk inzetbaar personeel nodig hebt, blijft een uitzendbureau de beste oplossing. In de meeste andere gevallen is payrolling een waardevol alternatief. U Bepaalt dan zelf wie, waar en wanneer werkt en uw werknemers mogen zonder uw toestemming niet elders geplaatst worden. Bovendien zijn de tarieven die u betaalt bij een payroll-onderneming aanzienlijk lager.