Hoe zorg je voor meer ademruimte voor je bedrijf?

  • Kwaliteit
  • juni 15, 2020
  • Comments Off
ademruimte voor je bedrijf

In tijden van corona (COVID-19) zijn er veel bedrijven die in zwaar weer zitten en waar de kas snel leegstroomt. Salarissen lopen (in ieder geval deels) door, panden moeten onderhouden worden Ondanks dat het er inmiddels allemaal wat rooskleuriger uit begint te zien, zitten veel bedrijven in moeilijkheden om noodzakelijke investeringen te kunnen doen. Hoe kun je ervoor zorgen dat het toch mogelijk die investeringen te doen, ondanks een lege kas?

Bedrijfskrediet aanvragen

De makkelijkste optie natuurlijk een bedrijfskrediet aanvragen. Dit betekent eigenlijk niets anders dan het nemen van een zakelijke lening. Bij een bedrijfskrediet aanvragen bekijkt een kredietverstrekker hoeveel risico het loopt om geld aan jouw bedrijf te lenen en bepaalt vervolgens hoeveel je kunt lenen en tegenover welke rente. Het voordeel is dat je meteen een flinke som geld ontvangt op je zakelijke bankrekening, maar je moet in de vorm van rente altijd meer terugbetalen dan je geleend hebt. Het is belangrijk om bij het afsluiten van een zakelijk lening voldoende tijd te investeren in het vergelijken van rentetarieven, want dat kan veel geld schelen. Er zijn echter ook twee verschillende vormen van rente:

Vaste rente: Bij een vast rentetarief wordt er eenmalig een bepaald percentage aan rente berekend over het bedrag dat je leent, bijvoorbeeld 8%. Dit bedrag komt bovenop het geleende bedrag en dat is wat je uiteindelijke terug moet betalen.

Rente per maand: Met een rentetarief per maand proberen kredietverstrekkers het zo te laten lijken dat hun rente heel laag is, bijvoorbeeld slechts 2%. Je betaalt hierbij echte iedere maand dit rentepercentage over het bedrag dat je nog af moet lossen. Ondanks dat die rente daarom iedere maand een klein beetje minder wordt, je hebt immers weer een deel afbetaald, kan dit uiteindelijk behoorlijk oplopen. Het is daarom belangrijk goed uit te rekenen hoeveel je leent, wat het rentepercentage is en over hoeveel maanden je dit bedrag moet betalen. Bij een rentetarief per maand geldt altijd dat hoe korter de lening loopt, hoe minder rente je betaalt. Let wel op: een rente per maand is niet per definitie duur of überhaupt duurder dan een vaste rente, maar simpelweg een andere manier van rekenen. Het is alleen belangrijk dat je daarmee rekening houdt. 

Sale and leaseback

Een relatief nieuwe manier om meer krediet te verkrijgen voor je bedrijf is het principe van sale and leaseback. Dit betekent dat je bepaalde waardevolle producten verkoop aan de kredietverstrekker en deze vervolgens per maand terugbetaalt. Je verkoopt dus in feite je eigendommen en leent ze daarna terug. Na verloop van het contract is het product opnieuw van jou. Sale and leaseback kan met allerlei waardevolle producten, maar komt bijvoorbeeld vaak voor bij auto’s. Het is in feite een vorm van financial lease. Je verkoopt hierbij dus je auto aan een leasemaatschappij en leent hem vervolgens terug. Het bedrag dat je hiervoor krijgt kun je in dit geval dus direct opnieuw investeren in je bedrijf.

Previous «
Next »