• Homepage
  • >
  • Ondernemen
  • >
  • Wat doe je wanneer je als ondernemer even zonder inkomen komt te zitten?

Wat doe je wanneer je als ondernemer even zonder inkomen komt te zitten?

  • Rogier
  • april 5, 2021
  • Comments Off
ondernemer-zonder-inkomen

Werken als zzp’er is populair en biedt ook veel voordelen. Een van de nadelen is natuurlijk wel het gebrek aan zekerheid. Het kan zomaar zijn dat je even zonder werk komt te zitten, of veel minder werk hebt, of ziek wordt. Je hebt dan geen inkomen als je geen vast contract hebt. Wat doe je dan? Daar kijken we hieronder naar!

Bouw een buffer op

De belangrijkste tip is misschien wel iets wat je altijd zou moeten doen, namelijk het opbouwen van een buffer. Sparen is natuurlijk voor meerdere dingen aan te raden, maar ook voor het moment dat je zonder werk zit. Als je een buffer hebt is dit namelijk prima op te vangen. Het is ook slim om jezelf een vast salaris toe te kennen, en als je meer verdient dit in je spaarpot van werk te laten zitten. Op het moment dat je minder verdiend kun je dit vervolgens opvangen.

Verzeker je bij het UWV

Je bent als zzp’er niet standaard verzekerd voor arbeidsongeschiktheid. Je zult dit zelf moeten regelen, als je dat wil. We raden dit wel altijd aan. Bij het UWV kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten op vrijwillige basis.

De bbz regeling

De bbz is ervoor gemaakt om zzp’ers in de bijstandswet te houden. Wanneer je als zzp’er niet in je levensonderhoud kunt voorzien kom je hiervoor in aanmerking. Bekijk vooraf hoeveel dit is en wat de voorwaarden hiervoor zijn, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Doe mee met een broodfonds

Dit is een alternatief voor een verzekering. Hierbij zit je in een groep met ondernemers die allemaal maandelijks een klein bedrag inleggen. Wanneer je als lid vervolgens in de problemen komt kun je uit deze pot steun ontvangen.

Wat als je zwanger wordt?

Een zwangerschapsverlof is voor een zzp’er natuurlijk ook anders. Je kunt wel in aanmerking komen voor een ZEZ-uitkering, maar dan moet je wel aan wat voorwaarden voldoen. Die uitkering is ook afhankelijk van hoeveel uren je gewerkt hebt in het jaar daaraan voorafgaand. Wat je ook zou kunnen doen is wat extra kosten doorberekenen op het moment dat je weet dat je zwanger wordt of wil worden, zodat je hier ook al weer rekening mee houdt.

Hoe blijf je aan het werk?

Het allerbeste is natuurlijk om gewoon aan het werk te blijven, zodat dit allemaal niet van toepassing is. Hiervoor kun je het beste investeren in een zo groot mogelijk netwerk en altijd goed werk leveren. Als je dat doet is de kans dat je weinig werk hebt niet zo groot.

Previous «
Next »