Wat is een persoonlijke lening?

  • Kwaliteit
  • augustus 14, 2022
  • Comments Off

Een persoonlijke lening is geld geleend van een bank, kredietvereniging of online geldschieter en die je terugbetaalt in vaste maandelijkse betalingen of termijnen, doorgaans over twee tot zeven jaar. Hoewel het meestal het beste is om in jouw spaar- of noodfonds te duiken om onverwachte uitgaven te dekken, kunnen persoonlijke leningen een goede optie zijn voor bepaalde doelen.

Hoe werken persoonlijke leningen?

De meeste persoonlijke leningen zijn ongedekt, wat betekent dat ze niet worden gedekt door een onderpand. Een kredietverstrekker beslist of ze je een ongedekte lening geven op basis van factoren zoals je kredietgeschiedenis, schulden-inkomensverhouding en andere zaken.

Als je niet in aanmerking komt voor een persoonlijke lening, krijg je mogelijk een lening met onderpand aangeboden. Gedekte leningen worden gedekt door activa zoals je huis of auto, en de geldschieter kan dat eigendom opeisen als je in gebreke blijft van het aflossen van de schuld. 

Andere soorten persoonlijke leningen zijn leningen met een vaste rente, waarbij het tarief en maandelijkse betalingen hetzelfde blijven, of leningen met variabele rente, waarbij het tarief en betalingen veranderen naar gelang het rente percentage.

Hoe kies je de beste persoonlijke lening?

Een van de beste manieren om een ​​persoonlijke lening te evalueren, is door te kijken naar het jaarlijkse rentepercentage van de lening. Bereken zo de totale kosten van het lenen en houdt hierbij rekening met de rente en eventuele andere kosten. Uiteindelijk wil je de tarieven van meerdere kredietverstrekkers vergelijken voordat je een lening afsluit. De lening met de laagste rente is meestal de goedkoopste en de beste keuze.

Waar kan ik een persoonlijke lening voor gebruiken?

Persoonlijke leningen kunnen voor bijna elk doel worden gebruikt. Veel voorkomende toepassingen zijn verbouwingen en herfinanciering van een bestaande lening. Leningen kunnen ook voor andere doeleinden worden gebruikt, zoals het betalen van een bruiloft, vakantie of andere grote aankoop zoals een auto.

Wanneer persoonlijke leningen gebruiken?

Een persoonlijke lening moet je helpen jouw financiële doelen te bereiken in plaats van bij te dragen aan een groter schuldenprobleem. Daarom raden we je aan er alleen een te gebruiken als het je geld bespaart, het inkomens genererende mogelijkheden verbetert of de waarde van iets dat je bezit helpt verhogen zoals een verbouwing aan je huis.

Een persoonlijke lening kan ook een slimme manier zijn om meerdere vormen van schulden te consolideren als de lening een lagere rente heeft. Dit type lening kun je gebruiken om af te betalen wat je verschuldigd bent en vervolgens vaste maandelijkse betalingen doen voor de persoonlijke lening.

Previous «
Next »