10 tips voor het schrijven van een goede blog

  • Kwaliteit
  • december 23, 2022
  • Comments Off
goede blog schrijven

Een blog beginnen kan iedereen. Website teksten voor je blog schrijven ook wel. Maar hoe zorg je ervoor dat je blog ook goed wordt gelezen? Allereerst kun je nadenken waar je over wil gaan schrijven. Heb je een hobby? Hou je van koken? Reis je veel? Ben je een dieetcoach? Probeer wat je wil vertellen ook in jouw woorden te schrijven en verdiep je in de lezer. De lezer heeft waarschijnlijk geen of weinig kennis van het onderwerp of wil er meer over lezen. Door de lezer te boeien willen ze door blijven lezen. Maar hoe doe je dat? Decontentbank heeft een aantal tips voor je op een rij gezet.

Zo wordt jouw tekst tot het einde gelezen

Voorkom lange inleidingen en kom meteen tot de conclusie. Zo weet de lezer direct waar het over gaat en is de kans groter dat hij of zij door blijft lezen. Grote lappen tekst schrikken af, dus deel de tekst op in alinea’s met pakkende titels voor een prettig overzicht. Bedenk je dat de webteksten die je schrijft zijn bedoeld voor de lezer. Verdiep je in de lezer en bedenk wat hij of zij uit de tekst kan halen. Schrijf dus niet alleen over jezelf of voor jezelf, maar denk aan wat je de lezer kunt bijbrengen. Moeilijke woorden kun je ook beter achterwege laten, dit is alleen maar onhandig tijdens het lezen.

Je punt maken zonder uitroeptekens

Sommige leestekens kun je beter achterwege laten, zoals het uitroepteken. Hiermee wil je een zin extra benadrukken, maar wanneer dit meerdere keren terugkomt zal het zijn waarde verliezen. Daarnaast kan een uitroepteken een schreeuwerig effect geven. Probeer het gebruik van deze tekens te vermijden. Als het echt niet anders kan verwerk er dan maximaal twee in je website teksten. De toevoeging van de komma breekt de zinnen op, waardoor het prettiger wegleest. Probeer ook de zinnen niet te lang te maken, of wissel korte zinnen af met lange zinnen. Zo hou je variatie in de tekst. 

Een pakkende titel trekt de aandacht

Een van de eerste dingen die de lezer zal zien is de titel. Zorg ervoor dat de titel aantrekkelijk is, zodat je de aandacht van de lezer trekt. Je kan nog zo’n goede blog hebben geschreven, maar zolang de titel niet aantrekt zal de lezer wegklikken. Hierin kun je een opvallende uitspraak zetten, een mooie belofte doen of je maakt een opsomming met getallen. Hou de titel pakkend en concreet zodat de lezer direct ziet waar het over gaat. Om hoog te scoren in Google is het daarnaast belangrijk om jouw zoekwoorden in de titel te verwerken. Zo trek je met de titel lezers naar je blog en zorg je ervoor dat ze jouw blog ook daadwerkelijk gaan lezen. 

Previous «
Next »