Als ondernemer kom je er bijna niet meer onderuit. Duurzaam ondernemer is dé toekomst, of je nu wilt of niet. Eén van de mogelijkheden om beter met het milieu om te gaan is om te kiezen voor een elektrische auto. Maar wat komt daar nu allemaal bij kijken? We zetten het voor je op een rijtje.
Een auto zonder versnellingen
Als je voor het eerst in een elektrische auto rijdt zul je zien dat dit heel anders is dan rijden in een diesel-, of benzine auto. De motor van een elektrische auto doet zijn werk op alle snelheden; hij heeft geen versnellingen. Ben je gewend om in een auto met automaat te rijden? Dan zul je snel vertrouwd zijn met het rijden in een elektrische auto. Toch zijn er verschillen. Bij een gewone automaat voel je de trappen schakelen en dat voel je bij een elektrische auto niet. Ook reageert de elektrische auto anders wanneer je het gaspedaal intrapt; de auto schiet vooruit.
Geen gaspedaal, maar een energiepedaal
Wanneer je in een elektrische auto rijdt, rij je voor het grootste gedeelte met een pedaal. Bij het intrappen van het pedaal wordt er energie uit de accu gehaald. Deze energie zorgt ervoor dat de elektromotor draait. Laat je het pedaal los of trap je op de rem? Het omgekeerde gebeurt; de elektromotor veranderd in een dynamo. De energie wordt teruggenomen en dit wordt vervolgens opgeslagen in je accu. Dit zorgt ervoor dat je afremt, sommige auto’s kunnen zelfs tot complete stilstand komen. In een elektrische auto zul je veel minder gebruik maken van het rempedaal dan wanneer je in een auto rijdt met verbrandingsmotor.
Gebruik maken van laadpalen
In Nederland zijn er gemiddeld rond de 40.000 openbare laadpalen. Hoe snel je auto weer opgeladen is, ligt aan het type auto dat je rijdt. Er is een onderscheid tussen normale laadpalen en snelladers. Als je je auto oplaadt aan een normale lader, kan het wel 12 uur duren voordat de batterij van je auto weer vol is. De accu van je auto kan bij een snellader binnen een half uur alweer vol zijn.
Als je elektrische auto onderdeel is van de zogenaamde smart grid solutions, dan slaat deze meer energie op dan op dat moment nodig is. Je zou smart grid kunnen zien als een superslim energienetwerk. Vraag en aanbod wordt op deze manier op elkaar afgestemd. Als er teveel energie wordt opgewekt, dan wordt deze tijdelijk opgeslagen in de auto wanneer deze aan het Smart Grid gekoppeld is. Bij een grote vraag naar energie kan deze opgeslagen energie vervolgens uit de elektrische auto’s gehaald worden.