Hoe bereken jij je netto woonlasten?

  • Kwaliteit
  • december 27, 2022
  • Comments Off
hoe bereken je je netto woonlasten

Het is algemeen aanvaard dat je niet meer dan 30% van je bruto maandinkomen voor huisvesting moet uitgeven. Volgens een rapport is deze norm terug te voeren tot de jaren 1800 toen men al stelde dat “een weekloon aan een maandhuur” zou moeten worden besteed. Hoewel we weten dat de tijden zeker zijn veranderd, geldt dit principe nog steeds. En dus wordt het tijd om je uitgaven eens onder de loep te nemen en je netto woonlasten berekenen. Lees je mee?

Als je huurt worden woonlasten berekend door je maandelijkse huurbetaling plus je maandelijkse energiekosten op te tellen, wat gelijk is aan je totale woonlasten.

Als je een huiseigenaar bent: de kosten van het eigen huis worden berekend door jouw hypotheek betaling (inclusief belastingen en verzekeringen) plus de energiekosten toe te voegen om gelijk te zijn aan de totale woonlasten.

Waarom het slim is om rond de 30% van je inkomen aan huisvesting uit te geven

De meeste financiële adviseurs zijn het erover eens dat mensen niet meer dan 30 procent van hun bruto maandinkomen aan woonlasten zouden moeten besteden, en niet meer dan 36 procent aan totale schulden. De 30/36 procent-regel is een beproefde vuistregel voor de betaalbaarheid van huizen die een basis vormt voor wat je je kunt veroorloven om elke maand te betalen.

Stel dat u elke maand 4.000 euro verdient. Dat betekent dat jouw hypotheek betaling maximaal 1.120 euro (28 procent van 4.000) mag zijn en dat de andere schulden niet meer dan 1.440 euro per maand mogen bedragen (36 procent van 4.000). Wat doe je met wat er over is? Je moet een budget maken waarin je essentiële zaken kunt betalen, zoals eten en vervoer, entertainment en uit eten gaan, en spaardoelen zoals jouw pensioen.

Hoeveel hypotheeklasten kan ik betalen?

Als je nadenkt over jouw hypotheekbetalingen, is het belangrijk om het verschil te begrijpen tussen wat je kunt uitgeven terwijl je nog steeds comfortabel leeft en jouw financiële stress beperkt is. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je het je theoretisch gezien zou kunnen veroorloven om elke maand 4.000 euro aan een hypotheek betaling uit te geven. Als je nog maar 500 euro over hebt nadat je je andere uitgaven hebt betaald, rek je je financiën waarschijnlijk te veel. Onthoud dat er ook andere belangrijke financiële verplichtingen zijn dat je binnen jouw mogelijkheden wilt leven. Alleen omdat een geldschieter jou een voorafgaande goedkeuring biedt voor een groot bedrag, betekent dat niet dat je zoveel moet uitgeven aan een huis!

Previous «
Next »