De aanhoudende gevolgen van de coronacrisis blijven hun stempel drukken op de Nederlandse banenmarkt. Toch zijn er nog vier sectoren waar de kans op een baan erg perspectiefvol zijn. Welke sectoren dat zijn, dat lees je hier!
Deze sectoren beter niet
De Nationale Vacaturebank scheen zijn lichtje op de huidige banenmarkt en deelt enkele conclusies met de buitenwereld. Het zal geen grote verrassing zijn, maar een baan binnen de horeca, het toerisme of in de cultuur vinden, is een hele uitdaging. De lockdown raakt deze sectoren met alle beroepsgroepen daarbinnen snoeihard. Zakt de moed je hierdoor in de schoenen? Dan is dat zeker niet altijd nodig.
BBL in trek
De UWV kwam eind 2020 met een rapport met kansrijke mogelijkheden op nieuw werk. Hierbij bleek dat in veel gevallen een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) of leer-werktrajecten de normaalste zaak van de wereld. Al werkend leer je zo dus bij en is er geen hele omscholing nodig. Wil jij aan het werk? Dan kun je dus aan het werk. Hierbij is overigens volgens de UWV geen onderscheid tussen tijdelijke banen, of volledig nieuwe carrières.
Groen en zorg
Nu ben jij natuurlijk benieuwd bij welke beroepsgroepen de kans het grootste is. De Nationale Vacaturebank speelt in op het onderzoek van de UWV en komt met de volgende vier sectoren: agrarisch/groen, zorg, techniek en transport/logistiek. Beginnend bij de groene sector, dan komen er banen voorbij bij landbouwbedrijven, veehouders of in de glastuinbouw. Corona of niet: mensen moeten natuurlijk blijven eten. Dat eten moet geoogst worden. Daarom zijn er over het hele jaar gezien talloze banen te vinden in de agrarische sector. Ook de zorg staat te springen om nieuwe werknemers. Nooit eerder was de zorg zo belangrijk als nu. “De afgelopen tien jaar zijn er ontzettend veel mensen wegbezuinigd, de generatie babyboomers vergrijst en de zorg is complexer geworden”, zegt een zorgmedewerker tegen het Algemeen Dagblad. Het fijne aan de zorg is de laagdrempelige instap met volop groeimogelijkheden.
Techniek en transport
Aan de andere kant zijn dus ook handen nodig in de techniek en transport. Qua techniek is de markt heel breed. Denk aan installatie-, bouw-, industrie- of voertuigentechniek. Hierbij is de kans op een BBL-werktraject het grootste. Voor een baan in de transport en logistiek is volgens het AD in 90% van de gevallen zelfs geen diploma nodig. Dat biedt dus enorm veel kansen.
Oefening baart kunst
Ben jij dus op zoek naar een baan en wil jij graag snel aan de slag? Kijk dan zeker eens in deze sectoren rond. Ga jij toch de uitdaging aan in de andere meer krappe sectoren? Bereid je dan goed voor, door bijvoorbeeld een assessment van de VIT test vooraf goed te oefenen. Dat vergroot je kansen enorm!