• Homepage
  • >
  • Ondernemen
  • >
  • Creatief boekhouden loont! 5 tips om meer uit je boekhouding te halen

Creatief boekhouden loont! 5 tips om meer uit je boekhouding te halen

  • Rogier
  • mei 5, 2021
  • Comments Off
Creatief boekhouden

Creatief boekhouden klinkt niet als iets positiefs. Het komt er natuurlijk ook op neer dat je zo min mogelijk belasting wil betalen. Toch is het iets heel anders dan belasting ontduiken. Dat laatste is natuurlijk illegaal, terwijl creatief boekhouden mag en zelfs slim is. Hiermee kun je namelijk je winst beïnvloeden en netto zoveel mogelijk overhouden. Dat wil natuurlijk iedereen. Om je daarmee op weg te helpen hebben we vijf tips op een rijtje gezet.

Maak aan het eind van het jaar nog kosten

Het is voordelig om op het eind van het jaar nog kosten te maken. Dan bedoelen we geen kosten maken om het kosten maken, maar als je nog wat dingen op de planning had staan om te kopen is dit het juiste moment. Denk aan een nieuwe auto die je zakelijk wil rijden of een telefoon. Verwacht je echter volgend jaar nog grotere winst te maken, of heb je nu al verlies gemaakt, dan kun je die uitgaven juist beter na 1 januari doen.

Los een deel van je hypotheek af

Dit geldt vooral als je een behoorlijk bedrag op je spaarrekening hebt staan. Hierover betaal je namelijk belasting, als dit tenminste boven een bepaald bedrag is. De rente op je spaarrekening is zo laag dat je hier verlies op maakt. Het is interessant om dit geld dan bijvoorbeeld te gebruiken om je hypotheek deels af te lossen. Dit scheelt je zowel in de belasting van dit jaar, als in de maandlasten.

Maak gebruik van een boekhoudprogramma

Een boekhoudprogramma is heel makkelijk om alles bij te houden. De datum van factureren of gefactureerd worden speelt namelijk ook een rol. Zo is het met de btw handig om net na de kwartaaldatum te factureren, zodat je het geld binnen hebt op het moment dat je de btw moet betalen. Hetzelfde geldt voor de inkomstenbelasting. Factureren na 1 januari kan gunstig zijn.

Let op deadlines van de belasting

Dit is vooral van belang om boetes te voorkomen. Als je echt geen tijd hebt kun je altijd nog 0 invullen, en dit later in het jaar verrekenen. Op die manier voorkom je ook de boete.

Maak gebruik van de middelingsregeling

De middelingsregeling houdt in dat je jaren met elkaar kunt verrekenen. Wanneer je een slecht jaar hebt en het jaar daarop super goed draait, kun je dit met elkaar verrekenen en zo de belasting omlaag brengen. Dit werkt alleen als je daardoor per jaar in een minder hoge box terecht komt, zodat je in totaal een lager percentage betaald. Dit kan wel pas achteraf, over een periode van drie voorgaande jaren.

Previous «
Next »