Tips bij een kapot stopcontact

  • Kwaliteit
  • juni 30, 2018
  • Comments Off

Het kan opeens gebeuren dat een van je stopcontacten niet meer werkt. Maar hoe los je dit op? In dit artikel lees je praktische tips om je stopcontact weer te repareren.

Doet de stroom het nog wel?

Een van de eerste dingen die je moet controleren is of het stopcontact wel echt defect is, of dat er een ander probleem speelt. Controleer allereerst of de stoppen niet zijn doorgeslagen. Als dit niet het geval is controleer je of het elektronische apparaat wat aangesloten was op het stopcontact niet kapot is. Veel mensen vergeten deze twee eenvoudige dingen te onderzoeken. Is met deze twee niets aan de hand? Dan is mogelijk je stopcontact wel kapot.

Controleer de spanning

Om te controleren of je stopcontact defect is maak je gebruik van een meetinstrument. Zo’n instrument heet een spanningsmeter. Hiermee kun je controleren of er nog spanning op je stopcontact staat.

De meest eenvoudige spanningsmeter ziet eruit als een schroevendraaier. Dit meetinstrument is maakt contact met de elektrische spanning in het stopcontact. Als dit lukt, en je stopcontact lijkt te werken, licht er een lampje op. Is het stopcontact defect, dan zal er geen lampje branden op de spanningsmeter.

Wel spanning, maar een kapot stopcontact

Als je met het meet instrument spanning hebt gemeten, maar het stopcontact lijkt nog steeds defect, dan is er iets anders aan de hand. Het geval is dan vaak dat de nuldraad nergens op aangesloten is. Als dit het geval is kun je vanwege veiligheidsoverwegingen het beste een elektriciteitsbedrijf inschakelen, of contact opnemen met je energiemaatschappij.

Kun je zelf iets repareren?

Wie handig en veilig te werk gaat kan zeker iets tegen een defect stopcontact doen. Let er wel op dat je eerst de gehele stroom van je huis afhaalt, voordat je het stopcontact eraf schroeft. Als je daar ziet dat er draden losgeraakt zijn, kun je deze zelf weer vastmaken. Hiervoor heb je enkel een fijne tang nodig waarmee je de draden veilig vast kunt grijpen. Voor ingewikkeldere reparaties wordt sterk aangeraden professionele vakmannen of -vrouwen in te schakelen.

Previous «
Next »