Tips voor een succesvolle bedrijfsovername

  • Kwaliteit
  • maart 30, 2023
  • Comments Off
succesvolle bedrijfsovername

Een bedrijfsovername kan een spannend en uitdagend proces zijn. Het kan een kans bieden om zakelijk een andere weg in te slaan, maar het kan ook risico’s met zich meebrengen. Vooral als u niet goed bent voorbereid op dit proces zijn er enkele valkuilen waar u voor moet uitkijken. In deze blog geven we enkele tips, zodat uw bedrijfsovername een succes kan worden. 

De juiste kandidaat vinden

Voordat het proces begint, is het van belang om een geschikte kandidaat te vinden. Voor zowel de koper als verkoper is dit noodzakelijk. De koper wilt namelijk het bedrijf kopen om een reden. Vooraf wilt u als koper zoveel mogelijk weten van het bedrijf, zodat u later niet voor vervelende verrassingen komt te staan. Als verkoper wilt u daarentegen de juiste prijs krijgen voor uw bedrijf. Daarom is het van belang om de goede kandidaat te vinden voor zowel het verkopen van een bedrijf, als het kopen van een bedrijf. 

Waarde beoordelen

Om te bepalen voor hoeveel u een bedrijf moet kopen of verkopen, is het belangrijk dat vooraf een waardebepaling wordt gedaan. Een waardebepaling is vaak naar eigen mening. Zo kan bijvoorbeeld de ene koper de waarde van uw bedrijf hoger schatten dan andere kopers, omdat hij de kennis van uw bedrijf nodig heeft. Er zijn veel verschillende factoren die de waarde van uw bedrijf bepalen. Wilt u zelf de waarde van uw bedrijf bepalen? Doe dan de gratis test op de website van Marktlink.

Financiering

Het is belangrijk om vooraf te weten wat de financieringsmogelijkheden zijn van een bedrijf. Daarnaast moet u zich bewust zijn van de financiële gevolgen die een overname heeft. U moet namelijk in staat zijn om eventuele kosten te kunnen terugbetalen. Afhankelijk van de omstandigheden van de koper, zijn er verschillende manieren om een financiering te krijgen. Crowdfunding, een banklening of door middel van eigen vermogen kunt u de financiering krijgen die u nodig heeft.

Wees voorzichtig bij overname van vrienden of familie

Het lijkt misschien aan het begin ideaal om van een vriend of familie een bedrijf over te nemen. Dit komt doordat er een persoonlijke kant aan de overname zit. Vaak wordt er op deze manier over kleine details heen gekeken. Ook kunnen er op deze manier verwachtingen ontstaan die niet realistisch zijn. Het belangrijkste bij dit soort overnames is dat er goed gecommuniceerd wordt. Zo blijft de relatie tussen beide partijen goed en is de kans op succes groter.

Bent u van plan een bedrijfsovername te doen? Neem dan contact op met een specialist. Op deze manier garandeert u de beste uitkomst voor uw bedrijf.

Previous «
Next »