Wat doet iemand met de functie inkoper?

  • Kwaliteit
  • maart 30, 2023
  • Comments Off
inkoper

Als we de vraag beantwoorden wat een inkoper (soms ook wel “buyer” of “purchaser” genoemd) is, is daarmee ook de vraag “wat doet een inkoper” beantwoord. Een inkoper is iemand die in het kader van zijn of haar werkzaamheden verantwoordelijk is voor de inkoop, dan wel (in een meer senior rol) voor het inkoopbeleid van goederen en/of diensten bij derden (leveranciers). De inkoper zal, op basis van de aan hem gegeven kaders, bepalen wat exact ingekocht dient te worden, en zal hiervoor de scherpste prijs proberen uit te onderhandelen en de beste leverancier proberen te zoeken.

Wat maakt iemand een goede inkoper?

Dat is een goede vraag, en daar is geen eenduidig antwoord op te geven. Het zijn verschillende combinaties van vaardigheden en eigenschappen die iemand tot een goede inkoper kunnen maken, net zoals dat met andere beroepen ook zo is. Maar over het algemeen kan gezegd worden dat een goede inkoper cijfermatig inzicht moet hebben. Immers, een groot deel van het werk bestaat uit het overzicht behouden van de voorraad die de onderneming in huis heeft, en de behoefte aan voorraad berekenen. Daarbij dient een inkoper ook inzicht te hebben in de verschillende prijzen van verschillende leveranciers, in relatie tot de budgetten en de inkoop behoeften.

Commercieel inzicht is daarbij ook enorm belangrijk. Het doel van de inkoper is immers om een zo hoog mogelijke winst te creëren, wat mede kan door de inkoopprijzen laag te houden. Het is daarbij dus belangrijk om continu een vinger aan de pols te houden en te zien waar je een commerciële slag kan slaan.

Snel schakelen is ook belangrijk, omdat je als inkoper veel zaken tegelijkertijd op je bordje krijgt. Je bent met veel verschillende mensen in gesprek over veel verschillende dingen, dat moet je wel kunnen. daarbij, als er ineens een probleem is, zoals een kapotte of vertraagde levering, moet je daar snel op kunnen inspelen. Dat kan even wennen zijn. Ook is het fijn als je van nature goed tegen stress kan.

Voorts is het belangrijk, misschien wel één van de belangrijkste dingen, om snel te kunnen onderhandelen. Als je dit goed kan, is de kans groter dat je de meest gunstige prijs bij je leveranciers kan bedingen. Onderhandelen met (mogelijke) leveranciers is daarvoor essentieel. Om goed te kunnen onderhandelen, dien je zelfverzekerd te zijn, sterk in je schoenen te staan, je kunnen inleven in de ander, goed kunnen luisteren en een gevoel voor tact hebben.

Welke opleiding heb je nodig om inkoper te worden?

Strikt genomen heb je geen opleiding nodig om inkoper te worden, maar handig is het zeker wel. Net als een bak ervaring overigens. Opleidingen waar je aan zou kunnen denken zijn: commerciële economie en international Business management. Het kan echter ook zo zijn dat je in een andere functie begint en intern wordt opgeleid tot inkoper. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Je kan je ook aanmelden bij een detacheringsbureau inkoop, welke je informatie kunnen aanbieden over het juiste traject. Een detacheringsbureau inkoop heeft functies in de aanbieding op alle niveaus, en kan je op weg helpen. Veel succes!

Previous «
Next »