Waar je als ondernemer op moet letten als je personeel op afstand laat werken

  • Kwaliteit
  • september 21, 2023
  • Comments Off
ondernemer werken op afstand

Het aantal werknemers dat op afstand werkt, is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Dit heeft verschillende redenen, zoals de technologische ontwikkelingen die het gemakkelijker maken om op afstand te werken, en de veranderende voorkeuren van werknemers die meer flexibiliteit willen. Voor ondernemers brengt een digitale werkplek op afstand zowel voordelen als uitdagingen met zich mee. Aan de ene kant kunnen ondernemers kosten besparen door minder kantoorruimte te hoeven huren. Aan de andere kant is het belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers op afstand goed kunnen functioneren. In deze blog bespreken we waar ondernemers op moeten letten als ze personeel op afstand laten werken.

Communicatie

Communicatie is essentieel voor een goede samenwerking, zowel op kantoor als op afstand. Ondernemers moeten ervoor zorgen dat er duidelijke communicatielijnen zijn tussen werknemers op afstand en werknemers op kantoor. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige videogesprekken of chatgesprekken te organiseren.

Techniek

Werknemers op afstand hebben toegang nodig tot de juiste technologie om hun werk te kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld een laptop, een telefoon en een goede internetverbinding zijn. Ondernemers moeten ervoor zorgen dat werknemers beschikken over de juiste apparatuur en software. De cloud en infrastructuur voor het delen van documenten, moeten ook optimaal benut worden.

Productiviteit

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat werknemers op afstand net zo productief zijn als werknemers op kantoor. Ondernemers kunnen dit doen door duidelijke doelen en deadlines te stellen en door werknemers regelmatig te evalueren.

Sociale interactie

Werken op afstand kan eenzaam zijn. Ondernemers moeten ervoor zorgen dat werknemers op afstand voldoende sociale interactie hebben. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige teambuilding activiteiten te organiseren.

Werk-privébalans

Werknemers op afstand hebben de neiging om meer te werken dan werknemers op kantoor. Ondernemers moeten ervoor zorgen dat werknemers op afstand een goede werk-privé balans vinden. Dit kan bijvoorbeeld door werknemers te stimuleren om regelmatig pauzes te nemen en om grenzen te stellen tussen werk en privé.

Veiligheid

Werknemers op afstand moeten toegang hebben tot vertrouwelijke informatie. Ondernemers moeten ervoor zorgen dat deze informatie veilig is opgeslagen. Dit kan bijvoorbeeld door werknemers te trainen in het gebruik van beveiligingsmaatregelen.

Wet- en regelgeving

Ondernemers moeten zich houden aan de wet- en regelgeving die van toepassing is op het werken op afstand. Dit kan bijvoorbeeld de arbeidswetgeving of de privacywetgeving zijn.

Als je personeel op afstand gaat laten werken, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de overgang soepel te laten verlopen. Hier zijn een paar tips:

  • Begin met een plan: Voordat je werknemers naar huis laat gaan, is het belangrijk om een plan te hebben. Denk na over wat je van je werknemers verwacht, en hoe je ervoor gaat zorgen dat ze goed kunnen functioneren.
  • Communicatie is erg belangrijk: Zorg voor duidelijke communicatielijnen tussen werknemers op afstand en werknemers op kantoor. Dit kan bijvoorbeeld door regelmatige videogesprekken of chatgesprekken te organiseren.
  • Zorg voor de juiste technologie: Zorg ervoor dat werknemers op afstand toegang hebben tot de juiste technologie om hun werk te kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld een laptop, een telefoon en een goede internetverbinding zijn.
  • Bied ondersteuning: Zorg ervoor dat werknemers op afstand de ondersteuning krijgen die ze nodig hebben. Dit kan bijvoorbeeld door een helpdesk op te zetten of door werknemers regelmatig te evalueren.

Door deze tips op te volgen, kun je ervoor zorgen dat je personeel op afstand goed kan functioneren en dat je bedrijf succesvol blijft.

Previous «
Next »