Wat als je als ZZP’er ziek wordt?

  • Kwaliteit
  • mei 25, 2018
  • Comments Off

Er is een stijgende lijn in het aantal ZZP’ers in Nederland. Veel mensen besluiten hun eigen passie te gaan volgen en starten een bedrijf. Vaak wordt de keuze gemaakt om dit in ZZP (Zelfstandig Zonder Personeel) vorm te doen omdat dit het makkelijk te starten is. Het hebben van een eigen onderneming heeft veel positieve punten: je bent eigen baas, je kan zelf je uren inplannen, zelf je klanten bepalen en uiteraard zelf je diensten of producten bepalen. Maar het hebben van een ZZP onderneming heeft ook een aantal risico’s.

Langdurig ziek als zzper

Een opmerkelijke ontwikkeling is dat steeds meer ondernemers tijdelijk of langdurig ziek worden. Als een ZZP onderneming ben je vaak zelf verantwoordelijk voor je volledige inkomen. Op het moment dat je als ZZP’er ziek wordt dan ligt het gehele bedrijf stil. Het stijgende aantal ZZP’ers kan zorgelijk worden ervaren. Een ZZP’er begint vaak in zijn eigen woonomgeving met het starten van zijn of haar bedrijf. Hierdoor worden er geen extra vestigingskosten gemaakt en het bespaart je reistijd die je anders moet maken naar een externe locatie. Thuis werken heeft een aantal voordelen maar ook zeker een aantal nadelen. Een groot nadeel dat voor veel extra stress kan zorgen is het feit dat je je werk vrijwel nooit afsluit.

Stel; er komen in een bepaalde periode weinig opdrachten binnen omdat de markt rustig is. Op het moment dat je extern werkt sluit je je werk psychologisch af op het moment dat je je kantoor verlaat. Als je thuis komt denk je waarschijnlijk nog wel aan het werk maar dit neemt niet de overhand. Op het moment dat je thuis werkt en het gaat zakelijk gezien iets minder, dan ontstaat de kans dat je constant in een ‘negatieve’ energie zit wat heel veel stress kan opleveren. ZZP’ers die eerst vanuit thuis werkten en daarna zijn gaan werken op een externe locatie raden dit in de meeste gevallen ook sterk aan. Werk en privé gescheiden houden is een goed advies in deze situatie. Zo voorkom je een burn-out door een te grote hoeveelheid aan stress.

Lichamelijk ziek

Naast geestelijke problemen kan het ook voorkomen dat je lichamelijk ziek wordt. Door lichamelijke ziektes kan het voorkomen dat je tijdelijk of langdurig niet in staat bent om te werken waardoor de bedrijfsvoering stil komt te liggen. Ook kan het voorkomen dat je door een val een botbreuk opdoet waardoor werken niet meer mogelijk is. Denk hierbij aan een fysiotherapeut die zijn arm of pols breekt. Als je ZZP fysiotherapeut bent dan liggen tijdelijk je inkomsten stil. Als je een ZZP’er bent waarbij het mogelijk is dat door lichamelijke of geestelijke ziekte het bedrijf stil komt te liggen dan is het sterk aan te raden om een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor een ZZP’er af te sluiten. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (ook wel AOV genoemd) ben je in geval van ziekte verzekerd van een vast inkomend voor een langere periode. De hoogte van het inkomen is afhankelijk van de hoogte van de premie die je als ondernemer maandelijks wil betalen. Er zijn verschillende mogelijkheden omtrent het afsluiten van een AOV verzekering. Kijk daarom goed rond en sluit een verzekering af die bij jouw persoonlijke wensen past.

Previous «
Next »