3 strategische inkoop tips voor bedrijven

  • Kwaliteit
  • februari 20, 2024
  • Comments Off
inkooptips

Goed kunnen onderhandelen is natuurlijk een manier om winst te maken als je producten van wkk-europe en zelfs diensten inkoopt. Veel mensen denken dat onderhandelen alleen maar gaat over het krijgen van korting, maar het is veel meer dan dat. Als je echt goed bent in onderhandelen, kun je over veel meer zaken praten en houd je als inkoper de touwtjes stevig in handen. Hier zijn drie top tips om beter in te kopen.

Creëer keuzevrijheid voor leveranciers

Wanneer je in een onderhandeling zit met leveranciers moet je je best doen om hen enige keuzevrijheid te geven. Geef ze bijvoorbeeld maximaal twee keuzes. Dat kan een manier zijn om de onderhandelingsmarge te beperken terwijl je tegelijkertijd de indruk wekt dat er ruimte is voor een compromis. Dit is een van de beste strategieën om een constructieve onderhandelingssfeer te creëren en uiteindelijk tot betere resultaten te komen voor beide partijen.

Volg je inkoopfacturen

Maar je moet ook goed op je inkoopfacturen letten om geen onnodig geld te verliezen of andere problemen krijgen. Vaak letten we vooral op de prijzen bij het inkopen, maar als we niet goed de facturen checken, kunnen er onverwachte kosten of problemen met de voorraad ontstaan. Houd dus goed bij wat je bestelt en controleer alle facturen. Als je alles van inkoop tot boekhouding en voorraadbeheer via een standaardproces doet, loopt alles soepeler en heb je minder kans op fouten.

Focus op relaties, niet alleen op het contract

Het gaat niet alleen om de prijs, maar juist om een goede band te hebben met je leveranciers. Focus je dus op het bouwen van een echt partnerschap. Als je een sterke relatie hebt, kun je vaak betere deals krijgen en is er meer ruimte om dingen te regelen zoals jij dat wilt. Laat zien dat je begrijpt wat je leveranciers nodig hebben en tegen welke problemen ze aanlopen. Zo werk je samen aan een relatie die voor jullie allebei voordelig is op de lange termijn. Er zijn nog veel meer manieren om sterker in je schoenen te staan als het aankomt op inkoop. Hoe zorg jij ervoor dat alles soepel verloopt?

Previous «
Next »