Een goed netwerk opbouwen en onderhouden, doe je zo!

  • Rogier
  • november 18, 2021
  • Comments Off
Een netwerk opbouwen

Als ondernemer is het belangrijk om een goed netwerk te hebben. Eigenlijk hebben veel ondernemers dit al voor ze beginnen, ze zijn namelijk ondernemend ingesteld. Tijdens het ondernemen, kunnen de contacten uit dit netwerk voor allerlei zaken gebruikt worden. Zoek je een ingang tot een nieuwe klant? Wie weet kan dit via iemand in jouw netwerk! Weet je niet zeker of de manier waarop jij spullen importeert de goedkoopste is? Check het met andere ondernemers in jouw netwerk! Met andere woorden, een goed netwerk is voor een ondernemer erg belangrijk. Het kan nieuwe deuren openen of de juiste informatie verschaffen. Het is dan ook belangrijk om aan dit netwerk te blijven werken; onderhoudt het en maak het groter. Hoe je dat doet, lees je hieronder.

Bepaal wat voor soort netwerk je wil hebben en wat voor mensen daarbinnen passen

Serieus met je netwerk omgaan is als ondernemer dus belangrijk. Het is dan ook belangrijk om van tevoren vast te stellen: welk soort mensen zoek je nog voor in je netwerk en waarom? Het kan enorm helpen als je een lijst opstelt met namen van mensen die je graag zou willen ontmoeten, of juist het type mens waar jouw netwerk en bedrijf behoefte aan heeft. Zet de namen in een Excel-bestand of houd ze bij een notitieboekje. Het helpt je scherp te krijgen met wie je jouw netwerk graag uit zou willen breiden. Het bedenken hoe je die mensen kunt benaderen is dan de volgende stap!

Een netwerk opbouwen en onderhouden

Tegenwoordig is het ook makkelijk om te netwerken vanachter je computer

Netwerken hoeft tegenwoordig niet altijd meer face to face te gebeuren; je kan ook prima online netwerken. Zeker nu we het door corona allemaal gewend zijn om meer thuis en online te werken. Een goed medium om te volgen voor je netwerk is LinkedIn. Hier kun je mensen volgen, maar ook deelnemen aan discussies en je aansluiten bij groepen die interessant kunnen zijn. Dit kan je een hoop interessante contacten opleveren die jou en je business op een later moment verder kunnen brengen. 

Gebruik google Alerts om je netwerk nog beter te maken

Ook Google Alerts kan erg handig zijn bij het netwerken vanachter je scherm. Deze tool geeft je namelijk een melding als er nieuwe zoekresultaten verschijnen bij een door jou aangegeven zoekterm. Zo kun je Google Alerts gebruiken om de mensen te volgen die je graag wilt ontmoeten. Check deze meldingen regelmatig op interessante artikelen, zodat je op de hoogte blijft van waar een persoon of bedrijf mee bezig is. Vaak zitten er ook aankondigingen tussen van lezingen of andere optredens die de personen in kwestie geven. Dat zijn kansen om ze ‘in real life’ te ontmoeten en dus een nog sterker fundament voor je netwerk te maken..

Een goed netwerk opbouwen en onderhouden, doe je zo

Ga niet netwerken om te netwerken, maar doe dit met een duidelijk doel


In Nederland worden jaarlijks heel erg veel netwerktrainingen gegeven en dat kan dus door de komst van social media ook gewoon vanaf de bank of tuin. Maar netwerken om het netwerken alleen is zinloos. Op netwerkborrels staat netwerken soms geforceerd centraal. Terwijl een simpele of toevallige ontmoeting juist veel meer kan opleveren, zoals je vaak leest in de succesverhalen van grote bedrijven. Netwerken om het netwerken levert je dus meestal niet zo heel veel op, omdat het nogal geforceerd kan zijn. Maar wat moet je dan wel doen? Zorg ervoor dat je weet waarnaar je op zoek bent en waar je wilt eindigen. Stel daarom een aantal netwerkdoelen vast en zoek uit welke netwerkgelegenheden daarbij passen. Een goede voorbereiding is belangrijk, ook voor het uitbreiden van je netwerk!

Onderhoudt je netwerk en behandel dit als een waardevol iets voor je bedrijf

Als laatste willen we je tippen om voldoende tijd aan het netwerken te besteden, een contact is namelijk niet gelijk een connectie. Een dergelijke connectie, en een relatie hebben waarbij je de ander om informatie kunt vragen, heeft tijd nodig. Heb je dus contact gelegd met een persoon die waardevol is of kan zijn voor jouw netwerk? Zorg dan dat je hier in investeert. Bel of mail deze persoon, probeer een afspraak in te plannen om een keer samen koffie te drinken, of bedenk een andere manier om het contact met diegene warm te houden. Neem initiatief en werk aan het opbouwen van een relatie. Zo maak je van een contact een connectie en bouw je een ijzersterk netwerk op… iets wat eigenlijk elke ondernemer nodig heeft.

netwerk opbouwen en onderhouden
Previous «
Next »