5 antwoorden op vragen over medailles

  • Kwaliteit
  • maart 31, 2021
  • Comments Off
medailles

Medailles, wie kent ze niet? Wellicht heb jij ooit wel een medaille gewonnen voor jouw sportprestatie, met het behalen van jouw zwemdiploma of met een ander evenement. De meest bekende medailles zijn natuurlijk de medailles van de Olympische Spelen. Maar wist jij dat de gouden medailles niet eens helemaal uit goud bestaan? En dat er buiten de gouden, zilveren en bronzen medailles er nog andere soorten medailles bestaan? En dat ook JIJ medailles kunt ontwerpen? Lees snel verder om alles te weten te komen over medailles!

First things first.. Wat is een medaille nu precies? Medailles zijn kleine metalen ere-of herinneringstekens die veelal uitgereikt worden wanneer iemand een bijzondere prestatie heeft verricht. Een andere benaming is dan ook een onderscheiding. Maar er worden ook medailles gebruikt ter herinnering aan bijvoorbeeld een geboorte of een andere gebeurtenis. En misschien heb jij wel jouw eigen sportmedailles in bezit die je hebt mogen ontvangen bij een kampioenschap of bij een sportevenement.

Medailles kun je op 2 manieren dragen. Een onderscheiding met een kort lintje is te bevestigen aan de kleding middels een speld. Medailles met een lang lint kun je eenvoudig om je hals dragen. Vaak komen ze dan op borsthoogte te hangen.

Waar worden medailles van gemaakt?

Zoals hierboven genoemd, worden de meeste medailles van metaal gemaakt. De meest bekende metaalsoorten voor medailles zijn goud, zilver en brons. Maar ook van andere metalen kun je medailles laten maken. Heb jij bijvoorbeeld al eens gedacht aan een duurzame medaille van hout? Of aan goedkope medailles in de vorm van een medaille van kunststof?

Eén van de grootste opkomende merchandise trends van de afgelopen paar jaar is duurzaamheid. Ook op het gebied van onderscheidingen kun je duurzame houten medailles laten maken. Deze passen perfect bij evenementen met een stoer en natuurlijk karakter. De medailles worden veelal gemaakt van snoeihout en zijn uniek in zijn soort. Je kunt ook medailles bestellen van kunststof. Deze goedkope medailles worden bijvoorbeeld gebruikt als onderscheidingen voor schoolcarnavals.

Naast de edelmetalen (goud, zilver en brons) die vooral worden gebruikt voor Olympische medailles, bestaan er ook print en emaille medailles. Print medailles bestaan uit een getranste RVS-plaat die wordt voorzien van een full colour print en afgewerkt met een epoxy-laag. De emaille medailles worden gemaakt van een nikkel-ijzer legering die vervolgens wordt ingekleurd. Hoe emaille medailles worden gemaakt lees je verder in dit blog.

Waar zijn Olympische medailles van gemaakt?

Olympische medailles worden gemaakt van edelmetaal, bestaande uit goud, zilver en brons. Maar wist je dat de “gouden plak” vooral uit zilver bestaat? Het zou namelijk te duur worden om medailles te maken van massief goud. Een gemiddelde Olympische medaille weegt namelijk zo’n 500 gram. Omgerekend naar goud, zou dat betekenen dat de medaille circa 20.000 euro zou kosten. Daarom worden de gouden medailles vooral van zilver gemaakt, met een deel koper en rond de 1% goud.

Ook de bronzen medailles doet zijn naam geen eer aan. Deze medailles maken ze vooral van koper (97%) en zink. Echt brons is een legering van koper en tin. Wellicht dat hier ook de kosten van metaal zijn meegenomen in de keuze, want tin is ongeveer 8 keer zo duur als zink.

Hoe worden medailles gemaakt?

Kijk eens naar de afbeelding van medailles hieronder. Je ziet dan voorbeelden van twee verschillende technieken om medailles te maken. Allereerst zie je de metalen sportmedailles. Deze worden simpelweg geslagen uit metaal. De medailles met de vele kleuren worden op een andere manier gemaakt. Deze medailles maken ze door een mal te maken. Vervolgens wordt hierin de vloeibare nikkel-ijzer legering gegoten. Daardoor ontstaat er uiteindelijk een soort van lijntekening. 

Deze lijntekening kan op twee manieren ingekleurd worden. Bij zacht emaille medailles wordt de onderscheiding ingekleurd met verf en wanneer wenselijk afgemaakt met een krasvaste epoxylaag. Hard emaille medailles worden met een poedercoating gemaakt en vervolgens uitgehard in een oven waardoor er een krasvast oppervlak ontstaat. Bij beide type medailles krijgt elk vlak één kleur.

Waar koop je medailles?

Kant-en-klare medailles kun je veelal online vinden. Maar je kunt ook custom made medailles kopen bij Pro-Merchandise, geheel naar eigen ontwerp. Zo leveren zij onder meer medailles voor verschillende organisaties, evenementen en activiteiten. Sportmedailles voor virtuele (sport)evenementen zoals virtuele runs zijn bijvoorbeeld de laatste tijd erg populair.

Medailles ontwerpen moeilijk? Nee hoor! Medailles laten maken bij Pro-Merchandise kan geheel naar jouw wens, in allerlei formaten, vormen en kleuren. Heb jij wel een idee voor een medaille maar weet je niet hoe je dit helemaal moet uitwerken? Dan staat er een ontwerpteam voor jou klaar. Kijk maar eens naar de voorbeelden van unieke medailles in bovenstaande afbeelding en doe inspiratie op!

Tips voor het ophangen van jouw medailles

Jouw medailles verdienen het om een op een mooie plek geshowcased te worden. Want je hebt ze wellicht zelf laten maken of je hebt ze met bloed, zweet en tranen verdiend! Maar hoe hang je de medailles nou op? Je kunt natuurlijk zelf lekker creatief aan de slag gaan om de onderscheidingen op te hangen. Maar in de foto hierboven zie je al een voorbeeld van een hanger waar je makkelijk de custom made medailles op kunt hangen. Bij Pro-Merchandise waar je jouw medailles kunt kopen hangt de medaillehanger op dit moment al helemaal vol met de meest unieke en custom made medailles. Wil jij jouw eigen medailles laten maken voor jouw evenement, activiteit of initiatief om ze vervolgens mooi op te hangen? Pro-Merchandise.nl.

Previous «
Next »