• Homepage
  • >
  • Ondernemen
  • >
  • Een aantal praktische tips als je op vakantie wil als kleine ondernemer

Een aantal praktische tips als je op vakantie wil als kleine ondernemer

  • Kwaliteit
  • maart 24, 2017
  • Comments Off

Veel ondernemers worden erg zenuwachtig als ze er aan denken: op vakantie gaan. De behoefte speelt uiteraard wel, want wie wilt er nu niet genieten van een ontspannen vakantie? Veel ondernemers, zowel MKB als ZZP, hebben het gevoel dat alles in het honderd loopt wanneer ze niet aanwezig zijn. En deze zorgen zijn nu niet echt ideaal om het hoofd over te breken wanneer je op een fraaie plek van de imposante zonsondergang kunt genieten. Op vakantie als ondernemer? Het kan. Hier volgen een aantal praktische tips.

Communicatie opvangen

De kleine ondernemer, vooral in het midden en klein bedrijf, gaat minder op vakantie dan werknemers in vaste dienst. De angst is vooral: wie zorgt er voor mijn bedrijf als mijn werknemers of ikzelf er niet zijn? Een belangrijke stap om te nemen is zorgen dat de communicatielijnen worden overgedragen. Hier dient op tijd mee te worden begonnen. Het is bijvoorbeeld mogelijk een extern bedrijf instructies te geven om namens jouw bedrijf de telefoon aan te nemen. In Nederland zijn er veel van dergelijke bedrijven die goed aanvoelen dat service belangrijk is en leveren zodoende getrainde telefonisten. Deze maken een notitie van elk gesprek, maar kunnen ook worden gestuurd in het volgen van een procedure. Zo mis je geen opdrachten of belangrijke mededelingen. De kleine ondernemer blijft zo bereikbaar, al is het dan via een tussenpersoon die de communicatie tijdelijk overneemt.

Plan de vakantieperiode in

De afwezigheid van een kleine ondernemer in het midden en klein bedrijf wordt soms als onmogelijk beschouwd. Echter is het gewoon mogelijk op vakantie te gaan. Zijn grote klanten in de schoolvakantie weg? Dan is deze periode ideaal om zelf ook op vakantie te gaan. Bekijk waar de toppunten liggen qua werk gedurende een jaar. Dat zijn de momenten dat je aanwezig moet zijn. Ga je op vakantie: laat dan een draaiboek achter voor mensen die het overnemen. Wees hierin duidelijk en specifiek. Een puntsgewijze opsomming van de belangrijkste bedrijfsprocessen volstaat. Overigens ook erg handig mocht je een keer uitvallen door ziekte.

Informeer klanten

Op vakantie als ondernemer is niet onmogelijk wanneer je de juiste voorbereidingen treft. Een vervanger vinden is een optie, zorg dan dat deze kennis neemt van bijvoorbeeld het vakantiedraaiboek. In het MKB kun je tijdig aangeven dat je op vakantie bent aan de klant. Dit kan via je website, in de winkel of door correspondentie van bijvoorbeeld de mail. Wanneer mensen weten dat je op vakantie bent, zullen ze ook niet voor verrassingen komen te staan.

Op vakantie als ondernemer is nuttig

Geen vakantiestress: de batterij moet weer opgeladen worden. Vakantie is goed om even afstand te nemen, inspiratie op te doen en tijd met geliefden door te brengen. Een goede vakantie kan zorgen voor een zeer productieve periode wanneer je weer terug bent. Met een goede voorbereiding en enig organisatorisch voorwerk kun je loslaten, de tas pakken en op naar die heerlijke bestemming.

Previous «
Next »