5 tips om zo goed mogelijk een video call in te gaan

  • Rogier
  • november 30, 2020
  • Comments Off

Videobellen, vergaderen via Zoom of Microsoft Teams of even lekker met je collega’s kletsen met beeld erbij: video calls zijn de afgelopen tijd een stuk populairder geworden. Video calling is echter alleen goed mogelijk als je je goed voorbereidt en de deelnemers zich aan bepaalde regels houden. Onderstaande netwerktips voor zzp-ers helpen je om goed voorbereid en doordacht een video call in te gaan, zodat het videogesprek zo prettig en efficiënt mogelijk verloopt. Doe je voordeel met onderstaande video netwerktips voor zzp-ers!

1. Kies voor comfortabele kleding

Een van de beste netwerktips voor zzp-ers is om je tijdens video calls goed en representatief te kleden. Door te kiezen voor comfortabele, eigentijdse kleding presenteer je jezelf als professional. Prettig is verder dat je hierdoor met meer zelfvertrouwen achter het scherm zit. Je weet namelijk dat je strak en verzorgd voor de dag komt.

2. Bereid je inhoudelijk goed voor

Belangrijk bij een videoconferentie of videovergadering is dat je goed voorbereid ten tonele verschijnt. Zorg in elk geval dat je van tevoren weet welke thema’s en agendapunten je wilt inbrengen. Eventueel kun je die thema’s vooraf op papier zetten. Dat papiertje leg je natuurlijk buiten het zicht van de camera, zodat je lekker spontaan overkomt op de camera.

3. Zorg voor contact

Als je in beeld bent zorg er dan voor dat je visueel (en verbaal) contact maakt met je collega’s of zakenrelaties die aan de vergadering meedoen. Kijk dus tijdens de video call in elk geval goed in de camera en kijk je gesprekspartners aan. Veel zzp’ers en ondernemers die in een video call zitten, maken de fout om zichzelf te bekijken. Het resultaat is dat je dan scheef in de camera kijkt en erg ijdel overkomt. Probeer dat te voorkomen door oogcontact te maken met degenen met wie je vergadert.

4. Muten mag je vergeten

Soms wordt er gezegd dat je tijdens een video call, als je niet aan het woord bent, moet muten. Zorg ervoor dat je in een stille omgeving zit en laat de microfoon gewoon openstaan. Zo kom je een stuk spontaner over en kun je ook een stuk sneller op je gesprekspartners reageren.

5. Zet alles klaar voor de video call begint

Als er iets is dat je niet wilt tijdens een video call, is het om weg te moeten lopen. Zorg daarom dat alles klaarstaat voordat de videovergadering begint. Regel een kop koffie, glas water en ga van tevoren naar het toilet. Dan mis je niets tijdens de video call!

Previous «
Next »