De productiviteit op kantoor verhogen doe je zo

  • Kwaliteit
  • maart 3, 2020
  • Comments Off
productiviteit verhogen

We hebben er allemaal wel eens last van. Van die dagen dat je naar je werk rijdt, maar eigenlijk niet zoveel energie hebt. Zeker met een kantoorbaan kan het dan lastig zijn om geconcentreerd te blijven. Als eigenaar van het bedrijf kan het erg vervelend zijn als je daardoor ziet dat jouw werknemers steeds minder productief worden. Gelukkig zijn er een aantal handige tips om ervoor te zorgen dat jouw werknemers gemotiveerd en productief weer aan het werk kunnen gaan. We delen ze daarom graag met je!

# De juiste verlichting

Alles gaat en staat met het licht. De juiste verlichting op kantoor zorgt niet alleen voor een hogere productiviteit, maar ook voor minder ziekteverzuim. Dat klinkt als muziek in de oren, toch? Uit onderzoek is gebleken dat licht kan zorgen voor een productiviteitswinst in kantoren van ongeveer één procent. Wat moet je daarvoor doen? Investeren in goede verlichting. Led TL Buizen zijn bijvoorbeeld een onwijs goede investering. In kantoren waar het erg donker is worden mensen namelijk snel moe, terwijl met de juiste verlichting de concentratie verhoogd wordt en daarmee ook de productiviteit. Naast dat je rekening moet houden met de lichtsterkte, is het lichtspectrum ook erg belangrijk. Om in te spelen op de biologische cyclus van de mens, moet je ‘s ochtends zorgen voor groen-blauw licht en ‘s avonds meer roodachtig licht. 

## Regelmatig pauzes inlassen

Een hele dag achter een beeldscherm turen is niet alleen slecht voor de ogen, het is ook niet bevorderlijk voor de productiviteit. Mensen hebben zo nu en dan even een pauze nodig om de gedachten even ergens anders bij te houden, zodat je daarna weer volledig geconcentreerd aan het werk kunt gaan. “Maar iedereen veel pauzes geven kost mij als werkgever een hoop geld”. Dat hoeft zeker niet zo te zijn. Je kunt iedereen een uur per dag pauze geven, waarbij een half uur doorbetaald wordt en het andere half uur voor jouw eigen rekening is. Geef jouw werknemers de mogelijkheid om deze pauzes zelf in te delen.  

### Beloningssysteem

Het klinkt misschien een beetje ouderwets, maar een beloningssysteem of bonus kan jouw werknemers zeker motiveren. Deze vorm van prestatieloon kun je op verschillende manieren uitkeren. Je kunt bijvoorbeeld een (eenmalige) bonus uitkeren aan een werknemer die goed presteert. Je kunt daarentegen ook kiezen voor een variabel loon, waarbij je bovenop het basisloon een klein percentage extra loon uitkeert. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer zijn maandtarget gehaald heeft. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een cadeau omdat je blij bent met jouw werknemer. Is hij of zij gek op sporten? Geef hem dan bijvoorbeeld een abonnement op de sportschool.  

Previous «
Next »