5 veelgemaakte fouten bij de BTW-aangifte

  • Kwaliteit
  • januari 9, 2020
  • Comments Off
belasting aangifte

Voor veel ondernemers is de BTW-aangifte een crime. Door alle regels, uitzonderingen en voorwaarden zien ze door de bomen het bos niet meer. Een boekhoudprogramma kan helpen om de BTW-aangifte makkelijker te maken. Zo kan je een deel van de veelgemaakte fouten bij de aangifte voorkomen.

1. Te laat aangifte doen

De aangifte moet meestal één maand na het afsluiten van het kwartaal binnen zijn bij de Belastingdienst. Een te laat ingediende aangifte kan je een boete opleveren. Begin op tijd en hou je administratie bij. Maak foto’s van bonnetjes, zodat je niet op het laatste moment nog op zoek moet naar allerhande bonnetjes.

2. Speciale regelingen negeren

De Belastingdienst kent veel speciale regelingen. Neem de tijd om je hierin te verdiepen. Het zou zonde zijn om geld mis te lopen door hier geen gebruik van te maken. Denk hierbij aan de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Als je jaarlijkse omzet lager is dan 20.000 euro heb je een BTW-vrijstelling. Je hoeft dan ook geen BTW-administratie bij te houden.

3. Buitenlandse BTW verkeerd afhandelen

Voor facturen uit het buitenland of facturen die je zelf naar het buitenland stuurt, gelden vaak andere regels dan in Nederland. Hierbij kijkt de Belastingdienst naar het land, de soort klant en het product of de dienst. Op de factuur staat vaak een BTW percentage van 0%. Als dat het geval is, moet je de factuur opgeven in je BTW aangifte en betaal je de Nederlandse BTW die voor dat product of die dienst geldt. Bij je voorbelasting kan je dat weer aftrekken.

4. Werkzaamheden zijn toch vrijgesteld van BTW

Sommige werkzaamheden zijn vrijgesteld van BTW. Diensten binnen de gezondheidszorg en schrijvers en journalisten zijn vrijgesteld. Als je als zelfstandige onderwijs geeft, is dit ook vrijgesteld, als het onderwijs niet gezien kan worden als een hobbymatige opleiding. Zoek van tevoren uit of dit voor jou geldt. Is dit het geval? Geef dit aan op de factuur.

5. Meenemen van BTW over privé uitgaven

Je weet dat je de BTW over privé uitgaven niet mag meenemen in je aangifte, maar toch gaat dit wel eens mis. Door je zakelijke rekening te koppelen aan je boekhoudprogramma, komen alleen de banktransacties van je zakelijke rekening in je boekhouding. Zo voorkom je dat je BTW over privé uitgaven meeneemt, als je ze tenminste van de juiste rekening betaalt.Natuurlijk brengt een boekhoudprogramma kosten met zich mee, maar door de efficiencyslag die je maakt, verdien je de boekhoudprogramma kosten makkelijk terug.

Previous «
Next »