Een zakelijke lening aanvragen bij Fintechbedrijven

  • Kwaliteit
  • november 22, 2021
  • Comments Off
swissfund

Ondernemingen kunnen voor leningen en kredieten terecht bij bankinstellingen en diverse Fintech bedrijven. Was vroeger de gang naar de eigen bank gangbaar, momenteel bieden Fintech bedrijven leningen aan ondernemers zoals Swishfund.nl.

Verschillende rentetarieven bij leningen

Door de ruime keuze in kredietverstrekkers is het verstandig om een juiste vergelijking te doen. De rente van een zakelijke lening schommelt tussen de 4 en 20 procent per jaar. De rente die een onderneming uiteindelijk betaalt is afhankelijk van de marktrente, risicoprofiel en de aanwezigheid van een onderpand. Een zakelijke hypotheek behoort tot de voordeligste leningen en kortlopende kredieten tot de duurste. Een langlopende zakelijke lening is goedkoper dan een zakelijk krediet.

Doel van de lening bepaalt vorm

Er zijn meer verschillen tussen een zakelijk krediet of lening. Bij een lening wordt een investeringsgoed aangeschaft. Het betreft een bedrijfsmiddel zoals een zakelijke auto of een investering in automatisering. De aankoop kan dienen als onderpand waardoor de kredietverstrekker een minder risico loopt. De aflossing loopt dikwijls parallel met de afschrijving. Binnen een periode van vijf jaar is de lening afgelost en is het bedrijfsmiddel afgeschreven.

Risicoprofiel bepaalt kosten

De rente wordt ook bepaald door het risicoprofiel. Een hoog of laag risicoprofiel kan snel oplopen tot zo’n 1,5 procent per maand. Bij een zakelijke lening wordt altijd een kredietrisico gemeten. Op basis van ratingsmethoden wordt een bedrijf ingeschaald in een laag, gemiddeld of hoog risico. De meeste kredietverstrekkers verwachten een historie van enkele jaren en een minimale omzet op jaarbasis.

Verschillende aanvraagprocedures

De aanvraagprocedure kan verschillend zijn. Het betreft de werkwijze bij de beoordeling van een lening. Een nadruk kan gelegd worden op het verleden en de toekomstverwachtingen. Op basis van de verlies en winst gegevens van afgelopen jaren wordt een beoordeling gemaakt. Een andere benadering is om een kredietanalyse op basis van de transacties van de zakelijke bankrekening te doen. Het geeft een beeld van de omzet, kosten en cashflow over een recente periode.

Als tijd een argument is dan blijkt dat de besluitvorming bij Fintech bedrijven minder tijd vergt dan bij bankinstellingen. Let naast het tijdsaspect ook op de afsluitkosten. Instellingen berekenen tussen de 2 en 3 procent afsluitprovisie. 

Previous «
Next »