Het mijnen van cryptovaluta in de warmte – handig of niet?

  • Kwaliteit
  • september 25, 2018
  • Comments Off

Het mijnen van cryptovaluta zoals Bitcoin, Ethereum en Dogecoin is de afgelopen maanden bijzonder in trek geweest. Waar de Bitcoin al snel populariteit verloor door de sterke farms in China staan er nu door heel Nederland rigs, computers en laptops verschillende munten te mijnen. Intussen zijn er zelfs complete installaties gemaakt waarbij de extra warmte van de hardware gebruikt wordt om huizen te verwarmen. Ideaal natuurlijk, maar hoe zit het nou met het mijnen bij een zomerse hittegolf?

Is het rendabel om te mijnen bij hoge temperaturen?

De professionele delvers van cryptovaluta hebben de hardware op een droge en koele plek staan. Maar dankzij de langdurige hitte zijn deze plekken ook vaak niet meer zo koel als we eigenlijk willen. Dit brengt extra risico met zich mee. Wanneer de hardware aangepast is (extra ventilatoren of waterkoeling), dan kunnen deze apparaten meestal gewoon blijven draaien. Het is wel verstandig om de hardware in de gaten te houden en de temperatuur te blijven meten. Probeer de ruimte zelf ook zo koel mogelijk te houden. De vraag is echter of het op deze manier nog wel rendabel is om te mijnen. Dat hangt van een aantal factoren af.

De prijs van de munten én de energiekosten

De opbrengst van het mijnen van cryptovaluta wordt altijd afgezet tegen de kosten die hiervoor gemaakt zijn. In de warme zomermaanden kost het mijnen van munten extra energie, omdat er veel meer gekoeld moet worden dan in de wintermaanden. Wanneer je de aanbieders van energie vergelijken gaat, dan kun je het rendement van het mijnen verhogen. Je kiest simpelweg de goedkoopste energieleverancier. Tegelijkertijd is het belangrijk om te kijken naar de kant van de opbrengsten. Bitcoin mijnen levert veel op, maar het aantal munten dat je binnenhaalt is standaard mager. Dogecoin, een veel makkelijker te mijnen munt, heeft onlangs een flinke waardestijging laten zien waardoor veel computerliefhebbers een leuke spaarcentje binnen hebben gehaald.

Wil je gaan mijnen in de zomermaanden? Houd dan de temperatuur van de hardware, de kosten van de energie en de opbrengst van de munten goed in de gaten zodat je geen verliezen lijdt!

Previous «
Next »