Hoe kun je veiliger internetten?

  • Kwaliteit
  • april 25, 2018
  • Comments Off

Veilig internetten is door de jaren heen steeds minder vanzelfsprekend geworden. Vanuit het buitenland wordt regelmatig geprobeerd om in Nederlandse netwerken in te breken. Dit kan ook voor particulieren gevolgen hebben. Denk aan het feit dat criminelen mailtjes met vertrouwelijke informatie in kunnen zien, dat criminelen bij je bankrekening kunnen komen, enzovoorts. Het zijn slechts voorbeelden van situaties die zich voor kunnen doen als een netwerk niet goed beveiligd is. Hoe kun je veiliger internetten? In dit artikel geven we je enkele tips die je hierbij kunnen helpen.

Vermijd openbare WiFi-netwerken op je laptop

In vrijwel iedere stad heb je openbare WiFi-netwerken. Bij cafés, bij restaurants en bijvoorbeeld bij musea en pretparken. De verleiding kan groot zijn om even snel je mailtjes te lezen, je bankzaken te regelen, enzovoorts. Verstandiger is het echter om openbare WiFi-netwerken te vermijden en enkel gebruik te maken van een eigen dongel of hotspot. Tegenwoordig kun je van je abonnement voor je mobiele telefoon een eigen WiFi-punt maken met een zelfgekozen wachtwoord. Dit is veel veiliger dan de openbare netwerken!

Binnen je woning is het belangrijk om een sterk wachtwoord te kiezen voor je WiFi-netwerk. Zo voorkom je dat buitenstaanders heel eenvoudig toegang kunnen krijgen tot je router en daarmee tot de aangesloten apparaten.

Maak gebruik van een VPN dienst

Naast de mogelijkheid om WiFi-netwerken zonder wachtwoord te vermijden, kun je gebruikmaken van een VPN dienst. Met een dergelijke dienst wordt je internetverkeer omgeleid via een externe server. Dit maakt je IP-adres verbergen voor websites en andere online applicaties heel eenvoudig! Websites maken vrijwel allemaal gebruik van cookies om het internetverkeer te kunnen meten. Op basis van het internetverkeer kunnen zij advertenties personaliseren, om daarmee de conversie van de website te vergroten. Niet iedereen wil dit, waardoor het verbergen van je IP-adres een slimme keuze kan zijn.

 

Previous «
Next »