Hoe werken 3d printers?

  • Kwaliteit
  • januari 7, 2022
  • Comments Off
3d printer

Alles over 3d printers

3D printen staat ook wel bekend als Additive Manufacturing, Rapid Manufacturing of Rapid Prototyping. Dit is een speciale productietechniek waardoor er via een 3d printer een digitaal bestand wordt omgezet naar iets tastbaars. Hierbij wordt het ontwerp laagje voor laagje gemaakt middels het 3d filament. Dit können sieraden zijn, maar ook bekers. Er worden tegenwoordig diverse materialen gebruikt om 3d te printen. Een 3d printer beschikt over eindeloze mogelijkheden en kan ook meer complexe vormen printen. Steeds meer ontwerpers en kunstenaars maken gebruik van de 3d printer voor het maken van unieke objecten. In dit artikel vertellen we je meer over de populariteit van de 3d printer en hoe deze precies werkt. Lees snel verder voor meer informatie over 3d printers.

3d printen steeds populairder

3d printen bestaat ruim 30 jaar, maar wordt steeds populairder, omdat deze speciale techniek voor steeds meer mensen toegankelijk wordt. De techniek van 3d printen is stukken voordeliger geworden en ook de kwaliteit van de machines is vele malen beter geworden. Ook zijn er al diverse diensten die 3d printen dichterbij de gewone consument brachten. Om digitale bestanden te kunnen maken, is goed kunnen tekenen niet meer een vereiste. Doordat de 3d printer tegenwoordig ook in huis staat, is 3d printen met een  pla filament niet langer alleen maar voorbehouden aan professionele ontwerpers en kunstenaars, maar kunnen ook consumenten hier steeds meer gebruik van maken. En dat gebeurt dan ook steeds meer.

Van een digitaal ontwerp naar iets tastbaars

Een 3d printer maakt gebruik van een digitaal ontwerp. Hierbij worden er door professionele architecten en ontwerpers diverse soorten software toegepast. Het digitale bestand wordt omgezet in een goed te printen formaat, wat ook wel een STL bestand wordt genoemd. Vervolgens zal het ontwerp via de computer in dunne plakjes worden opgedeeld. Deze informatie gebruikt de 3d printer om het complete voorwerp laagje voor laagje op te bouwen. 3d printers zijn in diverse vormen en maten verkrijgbaar en er zijn ook verschillende technieken die hierbij kunnen worden toegepast. Dat maakt 3d printen dan ook zo veelzijdig.

De voordelen van 3d printen

3d printen heeft tevens vele voordelen te bieden. Zo worden er minder eisen gesteld aan het 3d ontwerp en heb je al voldoende aan een goed digitaal 3d ontwerp. Je hebt geen mail nodig, minder voorraad en kunt het ontwerp eenvoudig naar wens aanpassen. Ook kun je lichtgewicht ontwerpen en zal je na afloop van het 3d printen minder afval overhouden. Dit omdat de 3d printer zoveel mogelijk het materiaal benut.

Kies jij ook voor 3d printen?

Previous «
Next »