Van je zolder een slaapkamer maken

  • Rogier
  • mei 17, 2022
  • Comments Off
een zolder tot slaapkamer maken

Interesse om jouw onafgewerkte zolder om te toveren tot bruikbare woonruimte? Of je nu een extra slaapkamer, kantoor of speelkamer nodig hebt, een doe-het-zelf zolderrenovatie is een geweldige manier om ruimte aan je huis toe te voegen zonder dat je een enorme verbouwing hoeft te doen. Hieronder kijken we hoe je van je zolder het makkelijkste een nieuw te gebruiken ruimte maakt!

Voordat je begint: zorg ervoor dat de zolder voldoet aan de lokale bouwvoorschriften

Bij het verbouwen van een zolder tot woonruimte moet deze aan dezelfde bouweisen voldoen als de overige kamers in de woning. Neem contact op met jouw gemeente om erachter te komen of je een vergunning nodig hebt voor de zolderverbouwing. Een vergunning is meestal alleen nodig als je elektrische bedrading of ventilatie toevoegt, of als je van plan bent om de structuur van het huis tijdens het proces te veranderen, zoals het slopen van een bestaande muur of het plaatsen van een dakkapel.

Laat een deskundige de dakspanten controleren of installeren om ervoor te zorgen dat lucht achter de isolatie kan bewegen die je moet gaan installeren om de zolder af te werken. Goede ventilatie openingen houden het dak koel, zelfs als de zolder warm is.

Wees realistisch over jouw vaardigheidsniveau als het gaat om het zelf doen van het werk. Als dit je eerste verbouwing is, overweeg dan om een ​​professional in te huren om je te helpen bij het verbouwen van je zolder.

je zolder ombouwen tot slaapkamer

Ruim je zolder op

Voordat je begint met het verbouwen van een zolder, moet je het gebied opruimen en alle oude rommel en bouwmaterialen verwijderen die je niet langer nodig hebt. Ervan uitgaande dat je nieuwe isolatie gaat installeren voordat je gipsplaat installeert, verwijder dan alle oude isolatie. Als de isolatie los zit, gebruik dan een industriële stofzuiger om deze te verwijderen.

Sluit de zolder aan voor elektriciteit

Zodra de zolder schoon en je eventueel een vergunning hebt verkregen, huur je het beste een erkende elektricien in om ervoor te zorgen dat alle bedrading voldoet aan de vereisten. Door een professional in te huren om elektrische bedrading in de muren en het plafond te installeren, kun je veel van de veelvoorkomende problemen vermijden die doe-het-zelf-huiseigenaren vaak tegenkomen. Als je dit werk zelf doet, loop je het risico op elektrische branden. Als vuistregel moet er op elke muur minstens één stopcontact zijn.

zolder ombouwen tot slaapkamer

Maak een ondervloer

Als er balken zichtbaar zijn op de vloer van de zolder, moet je een ondervloer maken. Start dit proces pas als alle elektrische en ventilatie-installaties zijn voltooid. Om het geluid van de afgewerkte zolder via de vloer naar de rest van het huis te verminderen, kun isolatie toevoegen onder de ondervloer platen of een dikkere ondervloer kiezen.

Om een ​​ondervloer te bouwen:

– Maak een krijtlijn die het midden van de balk over de volledige lengte markeert. De rand van de panelen moet op dit merkteken zitten.

– Leg het eerste paneel langs de langste muur van de zolder een klein stukje van de muur.

– De langste rand van het paneel moet evenwijdig aan de vloerbalken lopen.

– Boor elke 15 cm schroeven in de vloerbalken.

– Installeer het volgende paneel met een opening tussen het bestaande paneel. Vermijd bij het installeren van de volgende rij eind naden op elkaar te leggen.

– Herhaal het proces totdat de vloer bedekt is.

Van je zolder een slaapkamer maken

Isoleer je zolder

Voor een doe-het-zelf-project is de beste isolatie voor een zolder een vloerisolatie met een dampremmende bekleding. Deze isolatie is geweldig voor het afwerken van een zolder, omdat het flexibel en gemakkelijk te installeren is en zelfs gelaagd kan worden voor extra dekking. Voordat je de matten installeert, moet je alle ruimten of lekken dichten waar lucht naar de onderliggende kamers kan stromen.

Zolderisolatie aanbrengen doe je zo:

– Plaats isolatie in de spouw tussen de balken en de dampremmende laag die naar de kamer is gericht en niet naar de buitenmuur. Probeer de isolatie zo min mogelijk samen te drukken om vermindering van de isolatiewaarde te voorkomen.

– Niet de isolatie in de balken zoals aangegeven door de fabrikant van de isolatie.

– Ga door met het proces op alle zoldermuren en op het plafond.

– Als je achter leidingen of elektrische bedrading moet isoleren, pel dan de isolatie uit elkaar en maak twee lagen en plaats de lagen rond het obstakel, waarbij je ervoor zorgt dat de dampremmende laag naar de kamer is gericht.

je zolder ombouwen tot slaapkamer

Installeer gipsplaat en plafond

Als je klaar bent met het installeren van de isolatie, is het tijd om de muren af ​​​​te werken. Hang gipsplaat horizontaal op en zet vast met gipsplaatschroeven. Werk af door naden en schroeven te bedekken met gipsplaat vulling. Afhankelijk van de hoogte van het plafond, kun je misschien een verlaagd plafond kiezen voor een meer afgewerkte look, maar als je ruimte wilt besparen om te voldoen aan de bouwvoorschriften, kun je de gipsplaat ook rechtstreeks op het plafond installeren.

Volgende stap: versier je verbouwde zolder! Nu kun je de zolder gaan verven, meubels en decor inbouwen om van de kamer de woonruimte te maken die je voor ogen had.

Previous «
Next »