Pas hiervoor op als je NFT’s gaat kopen!

  • Rogier
  • mei 3, 2022
  • Comments Off
Pas hiervoor op als je NFT’s gaat kopen

In de huidige digitale economie zijn Non Fungible Tokens (NFT) een behoorlijke rage aan het worden, waarbij mensen geld kunnen verdienen door die NFT’s te verhandelen. Het zijn digitale activa die in alle soorten en maten verkrijgbaar zijn, waaronder kunst, afbeeldingen, GIF’s, muziek, videogame-items, verzamelobjecten, memes, virtuele mode en meer. NFT’s helpen makers om een ​​ code in hun werken op te nemen, zodat ze deze kunnen delen zonder angst voor piraterij en ze garanderen ook dat ze rechtstreeks door hun supporters en fans worden betaald via royalty’s en directe aankopen.

Kleine bedrijven kijken ook naar NFT-projecten voor hun marketingcampagne. promotietools en klant loyaliteitsprogramma’s. Er valt geld te verdienen met NFT’s! In feite wordt verwacht dat de wereldwijde NFT-markt in 2025 zo’n $ 80 miljard zal bereiken en mensen zal stimuleren om een ​​NFT te creëren. Met zoveel geld op het spel, zie je nu NFT-zwendel opduiken. Hieronder enkele waar je voor op moet passen als je deze tokens gaat kopen.

Zoals bij elke investering, komt bij online beleggen oplichting voor en kan dat veel geld kosten. Sommige NFT-marktplaatsen zijn bijvoorbeeld phishing-sites waar oplichters websites maken om bezoekers te misleiden om vertrouwelijke details te delen, zoals de privésleutel van hun crypto-portemonnee. Dit wordt nog verergerd omdat er geen echte manier is waarop je je geld terug kunt krijgen.

De populariteit van de handel in digitale activa als NFT’s is de afgelopen jaren exponentieel gegroeid, waarbij NFT’s nu miljoenen dollars waard kunnen zijn. Maar naarmate elke markt groeit, is het niet meer dan normaal dat oplichters de NFT-marktplaats gebruiken om te proberen te profiteren van onwetende kopers. Hier voorbeelden van enkele veelvoorkomende NFT-zwendel.

Een ‘Rug Pull’ is oplichterij waarbij promotors van een project het via sociale media kanalen promoten en er plotseling mee ophouden om het geld van hun investeerders te cashen nadat de prijs is opgedreven. Als gevolg hiervan daalt de prijs van de NFT dramatisch tot nul, wat leidt tot verliezen voor beleggers in die NFT. Het eerste dat je daarom moet controleren, zijn de ontwikkelaars achter het project om te zien of ze bonafide zijn met bijvoorbeeld goede recensies. Als ze veel volgers hebben, maar een lage betrokkenheid, kan dit een fake account zijn, waarbij de volgers zijn gekocht. 

Opgelicht door middel van phishing

NFT-phishing omvat nepadvertenties via nepwebsites en pop-ups die vragen om de persoonlijke portemonnee sleutels van gebruikers of om de beveiligingszin van 12 woorden. Eenmaal in het bezit van de sleutels van jouw portemonnee, zullen oplichters deze portemonnee hacken en alle crypto- en NFT-verzamelingen die erin zijn opgeslagen eraf halen. Geef daarom nooit de code van jouw portemonnee op pop-ups of verdachte websites. Ga altijd rechtstreeks naar geverifieerde websites voor crypto transacties, gebruik nooit links, pop-ups of je e-mail om de belangrijkste informatie van de portemonnee in te voeren.

risico's als je NFT’s gaat kopen

Bied oplichting vindt plaats wanneer beleggers hun gekochte NFT’s op een secundaire markt willen doorverkopen. Zodra ze hun NFT te koop aanbieden op een NFT-markt, kunnen bieders jouw voorkeursvaluta wisselen met laagwaardige crypto currencies zonder je dat te vertellen, wat kan leiden tot potentiële verliezen. Controleer dan ook de gebruikte valuta voordat je deze verkoopt. 

Nagemaakte NFT’s

Dit gebeurt wanneer oplichters het werk van een kunstenaar stelen en een vervalsing creëeren op een NFT-marktplaats waar ze namaak kunstwerken aanbieden voor een veiling. Nietsvermoedende kopers zullen dan aankopen doen van een NFT die geen waarde heeft. Voordat je in een NFT investeert, moet je je eigen onderzoek doen om er zeker van te zijn dat de NFT die je koopt afkomstig is van een geverifieerd account en de echte artiest. De meeste legitieme NFT-verkopers hebben een blauw vinkje naast hun gebruikersnamen.

Pompen en dumpen

Pump-and-dump-schema’s verwijzen naar het feit wanneer een groep NFT’s opkoopt, waardoor de vraag kunstmatig wordt opgedreven. Nietsvermoedende beleggers die geloven dat de NFT’s enige waarde hebben, zullen deelnemen aan de veiling en meer gaan bieden. Zodra de biedingen omhoog gaan, verkopen de oplichters de NFT’s met winst, waardoor kopers met nutteloze activa achterblijven.

Bekijk dan ook altijd de transactiegeschiedenis van de NFT en contactgegevens van de maker in kwestie. Transacties die rond één datum zijn gecentreerd, kunnen wijzen op een pomp- en dumpschema.

NFT-weggeefacties 

Hier doen oplichters zich voor als legitiem NFT-handelsplatformen op sociale media om NFT-weggeef campagnes te promoten, ook wel bekend als ‘airdrop-zwendel.’ De oplichters bieden je een gratis NFT aan als je hun bericht verspreidt en je aanmeldt op hun website. Ze vragen je vervolgens om jouw portemonnee gegevens te koppelen om je prijs te ontvangen, waarna ze dus toegang hebben gekregen tot jouw account. Controleer daarom de sociale-mediapagina van het account nogmaals voor verificatie en/of zorg ervoor dat de link die naar je is verzonden, overeenkomt met de URL van het NFT-bedrijf!

Previous «
Next »