Hoe je nog beter leiding kunt geven binnen jouw bedrijf

  • Kwaliteit
  • mei 23, 2022
  • Comments Off
leider binnen bedrijf

Het succes van een bedrijf is voor een groot deel afhankelijk van het personeel. Daarbij is het belangrijk dat de werkgever op een goede manier de werknemers aanstuurt en leiding geeft. Het is de kunst om verschillende leiderschapsstijlen te gebruiken en er zo voor te zorgen dat de medewerkers hun taken goed en op tijd uitvoeren. Als leidinggevende is het belangrijk dat je over bepaalde eigenschappen beschikt. In dit artikel wordt alles uitgelegd over de manier van leidinggeven. 

Verschillende leiderschapsstijlen

Er zijn verschillende leiderschapsstijlen namelijk: instrueren/ sturen, overtuigen/ coachen, ondersteunen/ participeren en delegeren. In deze stijlen geef je begeleidend leiding of je geeft de verantwoordelijkheid aan je werknemers en geeft ze zelfstandigheid. Bij verschillende werknemers kunnen verschillende stijlen toegepast worden. Bij net aangenomen werknemers is het bijvoorbeeld belangrijk om eerst een beetje te sturen om hen de juiste richting van het bedrijf op te wijzen. Voor ongemotiveerde werknemers is het belangrijk om te coachen. Daarnaast waarderen werknemers het als de werkgever participeert. Bekijk ook op welke manier je personeel het fijn vindt om aangestuurd te worden. Dit is per individu anders; iemand kan het prettig vinden om gericht feedback te krijgen en de ander wilt dat meer opbouwend. 

Tips voor het aansturen van je personeel

  • Zorg er allereerst voor dat je zo veel mogelijk op één lijn zit met je personeel. Laat als werkgever duidelijk weten welke richting je op wilt in je onderneming en wat je van hen verwacht. 
  • Houd functioneringsgesprekken en beoordelingsgesprekken om de communicatie goed te houden. 
  • Kom als leidinggevende altijd je afspraken na, zo weten je werknemers ook wat zij kunnen verwachten. Je krijgt meer vertrouwen terug en mocht de afspraak niet lukken, communiceer dit dan goed. 
  • Geef als werkgever voldoende werk uit handen, dit laat zien dat je als leidinggevende vertrouwen hebt in je personeel. Wanneer je deze taken kunt loslaten creëer je ruimte om je werknemers te laten groeien. 
  • Neem de juiste houding aan als werkgever. Doe dit op een zakelijke maar ook toegankelijke manier. 
  • Wees tot slot duidelijk en transparant. Het is soms noodzakelijk om pijnlijke maatregelen te nemen. Bespreek bijvoorbeeld in een maandupdate welke zaken er spelen binnen je bedrijf. 

Met deze tips kun je hopelijk beter leidinggeven binnen je bedrijf. Bekijk ieder personeelslid als individu en kies welke aansturing het beste passend is of welke taken je kunt toevertrouwen. Zorg er ook voor dat het geheel als team goed samenwerkt en dat de communicatie laagdrempelig en open is. Hiermee zul je gegarandeerd op een leuke manier leiding kunnen geven. 

Previous «
Next »