Wat houdt een barter deal precies in?

  • Kwaliteit
  • maart 5, 2024
  • Comments Off
Wat houdt een barter deal precies in

We kennen allemaal de klassieke manier van handel drijven. Er wordt een product of dienst geleverd en daar staat een betaling tegenover. Wat nu echter als er een andere manier zou bestaan waar geen geld bij komt kijken? Niet mogelijk denk je? Wel met de barter deal.

Wat is een barter deal?

Een barter deal kun je zien als een vorm van ruilhandel. Hoewel deze manier van zakendoen ons doet denken aan vroegere tijden, is het principe op vandaag terug erg actueel bij veel ondernemers. Twee zakelijke partijen komen hierbij onderling overeen om een dienst of goed te ruilen.
Je kunt hierbij denken aan een influencer die bepaalde goederen ontvangt van een bedrijf en daar in ruil een mooie post over plaatst op social media. Dit principe kan ook gebruikt worden voor een webdesigner die een website maakt voor een copywriter en in ruil daarvoor mooie teksten voor de eigen website krijgt van de copywriter.

Hoe sluit je een goede barter deal?

Belangrijk bij het afsluiten van een barter deal is dat er sprake moet zijn van goederen of diensten van gelijke waarde die uitgewisseld worden. Het is een win-win voor beide partijen en dat kan enkel bij gelijkheid. Open en eerlijke communicatie is nodig om geen misverstanden in verwachtingen te creëren. In het geval van de influencer moet bijvoorbeeld duidelijk aangegeven worden hoeveel social media posts voor een bepaald product moeten geplaatst worden, op welke kanalen dit moet gebeuren en of het hier gaat om een tekst, een foto of een video.
Onderling vertrouwen is key bij barter deals als een duurzame samenwerking wordt nagestreefd.

Is een barter deal legaal?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is een barter deal een zakelijke transactie. Er wordt namelijk geruild in goederen en diensten. Dit betekent dat er een spoor van terug te vinden moet zijn in de administratie van beide partijen. Het is daarom goed dat er een contract of overeenkomst wordt opgesteld en dat beide partijen wel een factuur opmaken. Omwille van het principe van gelijke waarde betekent dit een 0-transactie, maar is er wel een wettelijk kader te vinden.
Ondanks het feit dat een barter deal op zichzelf volkomen legaal is, is het geen goed plan gewoon diensten en goederen te gaan uitwisselen zonder meer.

Previous «
Next »