In Nederland hebben we vaak te maken met veel regen, hagel of sneeuw. Dit kan snel leiden tot een lekkend dak, een overstroomde vloer of een ondergelopen kelder. Gevolg? Enorm veel vervelende waterschade in je winkel of bedrijfspand. Voor jou als middenstander of MKB’er is dat een nachtmerrie. Het zorgt niet alleen voor veel stress en geregel, maar kan ook extra kosten en verlies van omzet met zich meebrengen. Hoe kun je het risico op waterschade minimaliseren? Wij hebben gesproken met de droogspecialist en dit zijn de tips. Lees verder!
Wees alert op tekenen van lekkage
Ten eerste moet je je bedrijfspand regelmatig controleren op tekenen van lekkage. Let op zaken zoals verkleuringen op het plafond, verzakte plafondplaten of andere onregelmatigheden die kunnen duiden op een lek. Je kunt deze lekkages vaak nog redelijk eenvoudig laten repareren als je ze vroegtijdig opspoort. Zo kunnen ze geen grote schade aanrichten.
Verhoog je voorraad
Bewaar je voorraad ook niet direct op de grond; zet deze liever op stellingkasten of pallets. Zo blijft je voorraad veilig, zelfs als er een overstroming of lekkage plaatsvindt en de ruimte onder water komt te staan. Plaats je voorraad dus hoger om het risico op schade en het verlies van goederen te beperken.
Regel een makkelijke toegang tot de hoofdkraan
In het geval van een waterlek, moet je snel bij de hoofdkraan of andere waterafsluitingen komen. Deze plekken moeten goed toegankelijk zijn, zodat je meteen kunt handelen en de schade kunt beperken door het water snel af te sluiten.
Onderhoud je dak en dakgoten regelmatig
Een veelvoorkomende oorzaak van waterschade is een slecht onderhouden dak en verstopte dakgoten. Laat daarom je dak minimaal eens per jaar door een professional inspecteren. Hij of zij moet alle dakbedekking, regenwaterafvoeren en aansluitingen grondig controleren. Is het te laat? Dan moet er een specialist met droogapparatuur komen om de boel op te lossen. Laat ook je dakgoten regelmatig schoonmaken om verstoppingen te voorkomen en ervoor te zorgen dat regenwater goed wordt afgevoerd.
Neem preventieve maatregelen tegen bevriezing
Bescherm je waterleidingen tegen bevriezing door ze af te sluiten voordat het gaat vriezen, vooral die leidingen die buiten of in onverwarmde ruimtes zoals kruipruimtes liggen. Daarnaast moet je de leidingen van je centrale verwarming goed isoleren om bevriezing te voorkomen. Had je daar al over nagedacht?
Installeer watersensoren
Installeer ook watersensoren op belangrijke plekken in je bedrijfspand, zoals in kelders of kruipruimtes. Op die manier kun je waterlekkages snel opmerken. Deze sensoren kunnen je waarschuwen voordat er ernstige schade optreedt, zodat je snel kunt handelen om verdere problemen te voorkomen.
Sluit een passende verzekering af
Ondanks je beste voorzorgsmaatregelen, is het altijd goed om een goede verzekering af te sluiten voor je bedrijfspand en inventaris. Een passende verzekering biedt financiële bescherming tegen onverwachte waterschade en dekt de kosten van reparaties en eventueel omzetverlies. En heb je last van lekkages? Schakel dan een professionele droogspecialist in. Zij hebben alle apparatuur en expertise in huis om de problemen op te lossen.