Een nieuw beeldscherm kopen? Hier moet je op letten

  • Rogier
  • maart 5, 2021
  • Comments Off
Een-nieuw-beeldscherm-kopen

Soms wil je een extra computerscherm kopen, bijvoorbeeld als je oude stuk is, om een grotere monitor te hebben of om als tweede scherm te gebruiken. Zeker het thuiswerken heeft verkoop flink bevorderd. Maar waar moet je nu eigenlijk op letten als je een tweede monitor koopt?

Gebruik

Als eerste moet je kijken waar je je beeldscherm voor gaat gebruiken. Voor alleen thuiswerken met een keer een videocall hoef je niet een heel duur beeldscherm, maar als je bijvoorbeeld video’s gaat bewerken kan een duurder beeldscherm wel handig zijn.
Als je vaak een videocall hebt kan een tweede computerscherm kopen handig zijn, zo kan je tegelijkertijd iedereen in de meeting zien en bijvoorbeeld notuleren.

Grootte

Stel je gaat een tweede computerscherm kopen maar als je alles aansluit blijkt deze veel groter of kleiner dan je eerste beeldscherm. Niet alleen ziet dit er niet zo mooi uit, het werkt ook nog is een stuk slechter. Of nog erger, het beeldscherm blijkt niet op je bureau te passen. Let daarom altijd op de grootte.
De grootte van beeldschermen wordt aangegeven in inches beelddiagonaal. Dit houdt in: de afstand van rechtsboven tot rechtsonder van je scherm. Let hierbij ook op de verhoudingen, een breder beeldscherm is bij eenzelfde beelddiagonaal natuurlijk lager.

Aansluitingen

Er zijn verschillende aansluitingen voor een monitor. Zo heb je bijvoorbeeld de welbekende hdmi-aansluiting, maar ook VGA en DVI. Je moet er dus goed op letten dat het scherm dat je wilt gaan kopen wel aangesloten kan worden op je computer.

Verstelbaarheid

Zeker als je lange tijd achter je computer moet zitten voor bijvoorbeeld werk is het belangrijk bij een extra computerscherm kopen te letten op bijvoorbeeld verstelbaarheid. Dat kan in hoogte zijn, maar zeker ook de hoek is belangrijk. Hiermee voorkom je dat je lange tijd verkeerd achter je beeldscherm zit en hierdoor bijvoorbeeld nek- en rugklachten krijgt. Ook vanuit de ARBO-wetgeving is het verplicht hierop te letten.

Conclusie

Het is dus belangrijk goed op te letten als je een beeldscherm koopt. Belangrijk zijn bijvoorbeeld dat je je beeldscherm kan aansluiten op je computer en dat de grootte goed is, maar ook mogelijke verstelbaarheid is belangrijk.

Previous «
Next »