Samenwerken met ZZP’ers in een coorperatie

  • Kwaliteit
  • juni 3, 2018
  • Comments Off

Zelfstandig maar toch samenwerken

Als zzp’er werk je zelfstandig. Zelfstandigheid is je drijfveer. Zo laat je de droom van je leven – het ondernemen – uitkomen.
Maar ja, geen mens is goed in alles. Er zijn altijd facetten in het ondernemerschap, die je niet 100% beheerst. Of die anderen simpelweg (iets) beter beheersen.
Blijf je dan hardnekkig zelfstandig, of ga je toch op zoek naar een vorm van samenwerken met andere ZZP’ers? In dat geval is de coöperatie een goede optie.

Met andere zzp’ers samenwerken in een cooperatie

Wat is een coöperatie?

Een coöperatie is een rechtspersoon, zoals een vereniging. Hierin werken de leden samen om het economisch voordeel voor ieder van hen te optimaliseren.

Hoe werkt een coöperatie?

Bij het samenwerken in een cooperatie brengen de leden – de zzp’ers – samen een offerte uit. Hierbij heeft de opdrachtgever overigens slechts één aanspreekpunt.
Afspraken over de taakverdeling tussen de leden worden bij de oprichting van de coöperatie al vastgelegd. Al is dit in het kader van de flexibiliteit uiteraard nog wel per individuele offerte en opdracht in detail te regelen.

Wat zijn de voordelen van een coöperatie?

Samenwerking is de sleutel tot groei. Zowel persoonlijke groei als ondernemer, als de groei van uw onderneming. Dit uit zich bij een coöperatie onder meer in de volgende aspecten:

  • Verschillende ZZP’ers kunnen hun krachten – kwaliteiten – bundelen om opdrachtgevers een totaalpakket te bieden.
  • Zelfvertrouwen als ZZP’er groeit, naarmate opdrachten met succes worden binnengehaald en uitgevoerd. En ook door onderlinge bemoediging.
  • Eenvoud en structuur voor de (potentiële) opdrachtgever.
  • Het bedrijf is aansprakelijk voor schulden. De financiële druk op het gezin van de ZZP’er neemt af.

Hoe vorm je een coöperatie?

Om het samenwerken met andere ZZP’ers concreet vorm te geven, wordt de coöperatie opgericht met een notariële oprichtingsakte. Na inschrijving in het Handelsregister van de KvK is de samenwerking geformaliseerd. Voortaan is je motto als zzp’er: ‘Zelfstandig maar toch samenwerken’.

Previous «
Next »