Tips om als zzp-er je tarief te bepalen

  • Rogier
  • juni 5, 2021
  • Comments Off
zzp-tarief-bepalen

Werken als zzp’er is tegenwoordig heel normaal. Dit heeft natuurlijk zowel voor- als nadelen, en een van de voordelen is dat je meer invloed hebt op hoeveel je elke maand verdient. Het tarief per klus of uur kun je namelijk zelf bepalen. Dat is nog wel best lastig. Te hoog zitten zorgt er misschien wel voor dat je helemaal geen werk hebt, te laat zitten zorgt ervoor dat je geld misloopt. Je tarief kan per uur of dagdeel zijn, maar je kunt ook een bedrag vragen voor een bepaalde klus of product. Hoe bepaal je jouw tarief als zzp’er?

Begin met het vaststellen van je standaardtarief

Je kunt het beste beginnen met het vaststellen van je standaardtarief. Hiervoor moet je vooral een goed overzicht hebben van alle kosten. Denk hierbij aan de kosten voor spullen, levensonderhoud, een spaarpotje, en natuurlijk ook belasting en pensioen. Wanneer je dit op een rijtje hebt kun je bepalen wat je inkomen minimaal zou moeten zijn, of wat je minimaal zou willen verdienen. Je telt daar je bedrijfskosten en premies bij op. Dit bedrag deel je dan door het aantal uren, of dagdelen of projecten, die je in een jaar verwacht te maken. Op die manier kom je uit op je standaardtarief. Dit kun je uiteraard ook vergelijken met concurrenten, zodat je ziet hoe je in de markt ligt. Ervaring, status en opleiding spelen hierbij een rol. Het kan echter zo zijn dat wat duurder zitten gunstiger is dan lager, omdat dit meer vertrouwen opwekt.

Meer verdienen

Dit standaardtarief is natuurlijk niet perse je uiteindelijke tarief. Je kan het eventueel voor elke klus aanpassen en met de loop der tijd naar boven opschroeven. Zo kun je bij een grote klus het bedrag eventueel naar beneden aanpassen. Bij een belangrijke of moeilijke klus kun je meer vragen. Daarnaast kun je naarmate je langer bezig bent je standaard tarief omhoog doen, omdat je meer ervaring en kennis hebt.

Tips voor je tarief als zzp’er

Het kan natuurlijk voorkomen dat iemand zegt dat je te duur bent. Je bent dan wellicht geneigd om je tarief aan te passen, maar dat moet je niet doen. Dat iemand dit vraagt wil namelijk zeggen dat diegene geïnteresseerd is. Er wordt alleen geprobeerd om te onderhandelen. Een beter antwoord daarop is uitleggen wat je biedt voor die prijs. Als het goed is kun je prima verklaren waarom je een bepaald bedrag vraagt. Daarnaast is het verstandig om elk jaar opnieuw je tarief te berekenen. De kosten veranderen jaarlijks, daarnaast doe je ook meer ervaring op en wordt je steeds beter. Je kunt dus ook steeds meer vragen.

Previous «
Next »