Personeelstekort tijdens de vakantie? Dit moet je weten!

  • Kwaliteit
  • januari 11, 2022
  • Comments Off
personeelsplanning software

Veel bedrijven hebben moeite met het vinden van geschikt personeel voor de vakantieperiodes. Het vaste personeel is in die periode vaak afwezig, waardoor men moet vertrouwen op tijdelijke krachten. De kans is groot dat je als ondernemer niet de enige bent, die op zoek is naar tijdelijke freelancers of vakantiekrachten. Op welke manier zorg je dat er voldoende personeel in de zaak staat? In dit artikel vind je enkele handige tips. Heb je bijvoorbeeld al personeelsplanning software in gebruik binnen je onderneming? Het helpt je grip te houden op de bezetting in je zaak.  

Combinatie van vaste en flexibele krachten 

Probeer in de vakantieperiode te zoeken naar een mix van vaste en flexibele krachten. Dit doe je bijvoorbeeld door de vaste krachten een vakantieplanning in te laten vullen. Mensen zonder kinderen zullen voornamelijk buiten het seizoen om op vakantie gaan. Daar waar mensen met kinderen dit juist in het seizoen zelf doen, zij zitten geboden aan de vakanties van de basisschool. Een mix van vast en tijdelijk personeel voorkomt dat het tijdelijke personeel vooraf moet worden ingewerkt. Zij kunnen geïnstrueerd worden door de vaste medewerkers. Iets wat tijd en geld bespaart! 

Gebruik personeelsplanning software in je onderneming 

Zoals reeds genoemd werd, is het zinvol om personeelsplanning software te gebruiken binnen je onderneming. Deze software helpt je grip te houden op de situatie. Het geeft inzicht in de periodes waar de bezetting te dun is. Zo kun je heel doelgericht op zoek gaan naar flexibele krachten. Zeker in de vakantieperiodes willen deze krachten verzekerd zijn van uren die zij kunnen maken. Immers, als jij ze deze niet kan bieden kunnen vijf andere partijen dat wellicht wel. De personeelsplanning software van bijvoorbeeld Nedap biedt de mogelijkheid om het vaste en flexibele personeel in één systeem onder te brengen. Zo blijft de personeelsplanning overzichtelijk. 

Start tijdig met de werving van tijdelijk personeel 

De vijver waarin gevist wordt als men op zoek gaat naar tijdelijk personeel voor de vakantieperiode is beperkt. Het maakt het verstandig om ruim voor de vakantieperiode op zoek te gaan naar geschikte vakantiekrachten. Dit doe je bijvoorbeeld aan de hand van advertenties in de lokale krant, door flyers uit te delen op de middelbare school, hogeschool of universiteit in de buurt, enzovoorts. Vaak zijn het scholieren die wel in zijn voor tijdelijk werk in de vakantieperiode. Op welke manier werf jij normaliter nieuw personeel? 

Previous «
Next »